FDA: Sojevi bi mogli dovesti do lažno negativnih rezultata

Ukoliko se po dobijanju negativnih rezultata posumnja na COVID-19, FDA preporučuje da se testiranje ponovi, ali drugim testom.

Uprava je primjetila da su tri testa na korona virus autorizovana u SAD-u možda pogođena genetičkim mutacijama (EPA)

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila je medicinsko osoblje i laboratorije da bi genetičke mutacije korona virusa, uključujući i B.1.1.7 otkriven u Velikoj Britaniji, mogle dovesti do lažnih negativnih rezultata prilikom testiranja na COVID-19.

FDA je u saopćenju navela da lažni negativni rezultat može da se dogodi sa bilo kojim molekularnim testom za detekciju virusa ukoliko se mutacija dogodila u dijelu njegovog genoma koji test ispituje, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Rizik da će ove mutacije utjecati na sveukupnu tačnost testiranja je niska, smatra FDA, a ukoliko se po dobijanju negativnih rezultata posumnja na COVID-19, preporučuje da se testiranje ponovi, ali drugim testom.

Uprava je primijetila da su tri testa na korona virus autorizovana u SAD-u možda pogođena genetičkim mutacijama, ali da izgleda da ovaj utjecaj nije značajan.

‘Nadgledamo genetičke mutacije korona virusa’

Stephen Hahn iz FDA je istakao da će Uprava nastaviti na nadgleda genetičke mutacije korona virusa kako bi osigurala da svi autorizovani testovi daju tačne rezultate.

“Dok se ovi napori nastavljaju, nastavit ćemo da radimo sa autorizovanim kompanijama koje rade na razvoju testova i da pregledamo podatke kako bismo osigurali da svi pacijenti zaraženi SARS-CoV-2 budu dijagnostifikovani, uključujući one zaražene mutiranim sojevima”, rekao je Hahn.

On je također rekao da FDA u ovom trenutku smatra da bi vakcine koje trenutno imaju dozvolu za upotrebu i dalje mogle biti efikasne u zaštiti od mutiranih sojeva, a da će ljekari i javnost biti obavješteni ukoliko dođu do novih informacija.

Izvor: Agencije