Duterte čestitao Mariji Ressi na Nobelovoj nagradi

Na pitanje koja bi bila njena poruka predsjedniku Filipina, novinarka ga je pozvala da ne slijedi pristup ‘podijeli i osvoji’.

Maria Ressa je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristalice filipinskog predsjednika (Reuters)

Ured filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea čestitao je novinarki Mariji Ressi na Nobelovoj nagradi za mir, izrazivši zadovoljstvo te nazvavši je “filipinskom pobjedom”.

Maria Ressa, osnivačica nezavisnog filipinskog portala Rappler, nagradu dijeli s Dmitrijem Muratovom, a dobili su je za razotkrivanje korupcije i loše vladavine na Filipinima i u Rusiji, naveo je Norveški odbor, u znak podrške slobodi govora koja je ugrožena diljem svijeta.

Izvještavanje Rapplera uključuje pomno praćenje smrtonosnog Duterteova rata protiv droge i niz istraživačkih izvještaja o vladinoj strategiji da iskoristi blogere da prošire bijes među online pristalicama koji prijete i diskreditiraju Duterteove kritičare, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Maria Ressa je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristalice filipinskog predsjednika, a čiji je cilj bio uništiti vjerodostojnost nje i Rapplera, rekla je.

‘Nemojte nas razdvajati’

Odgovarajući na pitanje o tome što nagrada znači za vladu, glasnogovornik predsjednika Harry Roque na konferenciji za novinare je rekao kako je to “pobjeda jedne Filipinke i jako smo sretni zbog toga”.

“Naravno da je istina da postoje pojedinci koji smatraju da Maria Ressa još mora očistiti svoje ime pred sudom”, kazao je u prvom komentaru na dodjelu u petak iz Duterteova kabineta.

Nagradu su pozdravili mnogi na Filipinima, a kritičari su rekli da je to prijekor Duterteu, čestom kritičaru Rapplera.

Upitana u ponedjeljak koja bi bila njena poruka Duterteu, Maria Ressa ga je pozvala da ne slijedi pristup “podijeli i osvoji”.

“Preklinjem Vas, ujedinite ovu zemlju. Nemojte nas razdvajati”, rekla je ona u intervjuu za informativni kanal ANC.

Izvor: Agencije