Američki stručnjaci preporučili docijepljivanje Modernom za starije i rizične grupe

Američka stručna komisija je prije mjesec dana donijela sličnu odluku za cjepivo Pfizer/BioNTech.

Gotovo 70 miliona Amerikanaca potpuno je cijepljeno Modernom (EPA)

Američka stručna komisija u četvrtak je preporučila docijepljivanje cjepivom Moderna protiv korona virusa za određene rizične grupe Amerikanaca, mjesec dana nakon što je donijela sličnu odluku za cjepivo Pfizer/BioNTech.

Mišljenje koje je dostavila savjetodavna komisija Uprave za hranu i lijekove (FDA), sastavljena od naučnika, epidemiologa i stručnjaka za zarazne bolesti, nije obavezujuće, ali je rijetko da FDA ne prihvati preporuke, prenosi Hina.

Nakon jednodnevne rasprave stručnjaci su odlučili odobriti docijepljivanje Modernom za tri kategorije ljudi: starije od 65 godina, osobe u dobi između 18 i 64 godine koje su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika COVID-a 19 i za one čiji rad može uključivati često izlaganje virusu.

Nove definicije

Posljednja kategorija uključuje zdravstvene radnike, radnike u supermarketima, zatvorenike i osobe u skloništima za beskućnike.

Iste su definicije usvojene i za docijepljivanje Pfizerom.

Docijepljivanje Modernom može biti najranije šest mjeseci od druge doze cjepiva Moderne.

Gotovo 70 miliona Amerikanaca potpuno je cijepljeno Modernom.

Predstavnici Moderne kazali su da docijepljivanje tim cjepivom može pomoći u borbi protiv delta varijante virusa koja trenutno dominira.

Izvor: Agencije