Nigerijska vojska objavila smrt vođe grupe vezane za ISIL

Nigerijska vojska objavila je da je vođa oružane grupe vezane za organizaciju Islamska država Irak i Levant, Abu Musab al-Barnawi, mrtav.

Za razliku od Boko Harama koji je ciljao nasilno civilno stanovništvo ISWAP pod Al-Barnawijem imao je za metu nigerijsku vojsku i one koji pomažu vojnicima (EPA)

Nigerijska vojska objavila je u četvrtak da je vođa oružane grupe vezane za organizaciju Islamska država Irak i Levant, Abu Musab al-Barnawi, mrtav.

“Mogu sa sigurnošću da potvrdim da je Abu Musab mrtav”, rekao je načelnik generalštaba nigerijske vojske general Lucky Irabor. Nije dao dodatne detalje, prenosi Beta.

Grupa koju Al-aBarnawi vodi, Islamska država u Zapadnoj Africi (ISWAP), nije potvrdila njegovu smrt.

Otac Al-Barnawija, Mohammed Yusuf bio je osnivački vođa Boko Harama, oružane grupe koja vodi pobunu više od deset godina. Nasilje se proširilo na susjedni Niger, Kamerun i Čad i destabiliziralo je oblast jezera Čad.

Al-Barnawi se čest sukobljavao sa čovjekom koji je zamijenio njegovog oca Abubakarom Shekauom i odcijepio se od Boko Harama 2016. i formirao grupu ISWAP.

Zabrinutost zbog ISWAP-a

Zabrinutost je porasla posljednjih godina zbog ISWAP-a, posebno kada je grupa počela da napada civile koji rade za međunarodne organizacije na sjeveroistoku. Frakcija koju je vodio Shekau je izgledala oslabljeno i u maju je objavljeno da je Shekau ubijen u sukobima sa borcima povezanim sa Al-Barnawijem.

Sigurnosni analitičari su rekli, međutim, da Al-Barnawi nije uspio da pridobije više hiljada pripadnika Boko Harama koji su bili vjerni Shekauu i mnogi su se umjesto toga predali nigerijskoj vojsci.

Za razliku od Boko Harama koji je ciljao nasilno civilno stanovništvo ISWAP pod Al-Barnawijem imao je za metu nigerijsku vojsku i one koji pomažu vojnicima.

U sukobu u sjeveroistočnoj Nigeriji stradalo je 36.000 ljudi, prema zvaničnicima Ujedinjenih naroda, a više od 2,3 miliona je raseljeno.

Izvor: Agencije