IATA: Aviokompanije će se u 2022. početi oporavljati

Mada i dalje postoje veliki problemi, put izlaska iz krize i oporavka je na vidiku, rekao je generalni direktor Međunarodne asocijacije za zračni saobraćaj.

Prošli smo najnižu tačku krize, kažu iz IATA-e (EPA)

Međunarodna asocijacija za zračni saobraćaj (IATA) predviđa naglo smanjenje gubitaka u ovoj industriji sljedeće godine, imajući u vidu aktuelni ubrzan oporavak od krize korona virusa, ali je istovremeno povećala procjenu finansijskog ceha aviokompanija zbog pandemije za 2020. i 2021. godinu.

IATA prognozira da će neto gubici aviokompanijama iduće godine biti smanjeni na 11,6 milijardi dolara, sa ovogodišnjih 51,8 milijardi dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Procjena gubitaka za 2021. godinu je revidirana naviše sa 47,7 milijardi dolara, koliko je prognozirano u aprilu.

IATA je, također, podigla procjenu gubitka avioindustrije za 2020. godinu na 137,7 milijardi dolara, sa prethodno procijenjenih 126,4 milijardi dolara.

Vakcinacija diktira tempo oporavka

Očekuje se da će aviokompanije u svim regijama svijeta imati bolje performanse, a da će se one u Sjevernoj Americi sljedeće godine vratiti na staze profita.

“Prošli smo najnižu tačku krize. Mada i dalje postoje veliki problemi, put izlaska iz krize i oporavka je na vidiku”, rekao je generalni direktor IATA -e Willie Walsh na godišnjem sastanku te asocijacije.

Ipak, IATA je apelirala na vlade da zadrže subvencioniranje plata u toj industriji i da ne mijenjaju politiku naknada za slotove dok se međunarodni zračni saobraćaj ne oporavi.

Ova međunarodna organizacija očekuje da će se međunarodna potražnja za putovanjima dogodine udvostručiti i dostići 44 posto nivoa iz 2019. godine

Ipak, na tempo oporavka će utjecati stopa vakcinacija, kao i ukidanje restiktivnih mjera na granicama koja su uvele vlade.

Budući da države gledaju na imunizaciju kao na izlaz iz zdravstvene krize, Walsh je rekao da vakcine moraju biti dostupne svima koji ih žele.

Kargo ostaje svijetla tačka ove industrije

IATA procjenjuje da će domaća tražnja za putovanjima dostići 2022. godine 93 posto nivoa prije pandemije, što je poboljšanje za 20 procentnih poena u odnosu na ovu godinu.

Prognozira da će se ukupan broj putnika sljedeće godine povećati na 3,4 milijarde sa 2,3 milijarde ove godine, što će još uvijek biti ispod nivoa iz 2019. godine od 4,5 milijardi putnika.

Prema novim projekcijama, prihod od prometa putnika će 2022. godine skočiti za oko 67 procenata na godišnjem nivou, na 378 milijardi dolara.

Također se procjenjuje da će kargo zračni saobraćaj ostati svijetla tačka ove industrije, pri čemu će potražnja porasti za 13,2 u odnosu na nivo iz 2019. godine, saopćila je IATA.

Izvor: Agencije