Bivši austrijski kancelar ostao bez zastupničkog imuniteta

Odluka o ukidanju imuniteta donijeta je jednoglasno, a glasala je i OVP čiji je Kurz lider.

Kurz je, kada se saznalo za pokrenutu istragu, rekao da nije kriv, te kako nije prekršio zakon, odbacivši sve optužbe (EPA)

Šefu zastupničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) i nekadašnjem kancelaru ove države Sebastianu Kurzu danas je Parlament ukinuo zastupnički imunitet u cilju nastavka istrage koju vodi Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju, prenosi agencija Tanjug.

Odluka o ukidanju imuniteta donijeta je jednoglasno, a glasala je i OVP čiji je Kurz lider.

Austrijski političar je, nakon podnošenja ostavke na mjestu kancelara, bio zaštićen zastupničkim imunitetom pošto je prešao u zastupničke klupe.

Nastavak istrage

Protiv njega se vodi istraga zbog pronevjere, kao i davanja lažne izjave pred parlamentarnom istražnom komisijom u vezi sa korupcionaškom aferom Ibiza.

U utorak je Odbor za imunitet dao preporuku za ukidanje imuniteta tako da je danas bila samo formalnost da se ona potvrdi na sjednici skupštine.

Kurz je, kada se saznalo za pokrenutu istragu, rekao da nije kriv, te kako nije prekršio zakon, odbacivši sve optužbe. Kazao je da se raduje ukidanju imuniteta jer će se moći sada nastaviti istraga i on dokazati da nije kriv.

Izvor: Agencije