Čelnici zapadne Afrike sankcije protiv hunte u Gvineji

Glavni zapadnoafrički regionalni blok uveo je sankcije protiv hunte u Gvineji i zatražio ponovnu uspostavu legalne vlasti u roku od šest mjeseci.

Vođe puča u Gvineji nisu rekli koliko će trajati prelazna vlada, niti ko će je voditi (EPA)

Glavni zapadnoafrički regionalni blok uveo je sankcije protiv hunte u Gvineji i zatražio ponovnu uspostavu legalne vlasti u roku od šest mjeseci, izjavio je predsjednik povjerenstva bloka.

Nakon hitnog samita Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) u Accri, Jean-Claude Kassi Brou rekao je da će zamrznuti novčana sredstva i uvesti zabranu putovanja članovima hunte i njihovoj rodbini, prenosi Hina.

“Za šest mjeseci trebali bi biti održani izbori”, kazao je Brou, pozivajući na hitno oslobađanje predsjednika Alphe Condea, koji je prošle sedmice svrgnut u vojnom udaru.

Treći puč u regiji za pola godine

Regionalni čelnici koji su sudjelovali na samitu pozdravili su oštre mjere.

Ovo od aprila bio treći puč na području zapadne i srednje Afrike, a zbog političkih turbulencija pojačava se strah od mogućnosti siromašnom, ali resursima bogatom regijom zavlada vojska.

Vođe puča u Gvineji nisu rekli koliko će trajati prelazna vlada, niti ko će je voditi.

Hunta, koju vodi Mamady Doumbouya, bivši pripadnik francuske Legije stranaca, ove sedmice održava konsultacije s javnim osobama, grupama i poslovnim čelnicima u zemlji kako bi se izradio okvir za tranziciju.

U sklopu četverodnevnog savjetovanja, hunta se u četvrtak sastala s glavnim gvinejskim poslovnim lobijem i članovima uprava rudarskih kompanija, koje trguju boksitom, zlatom, željeznom rodom i dijamantima.

Među sudionicima razgovora u Conakryju bio je i generalni direktor najvećeg gvinejskog proizvođača boksita Societe Miniere de Boke (SMB) Frederic Bouzigues.

Umiriti ulagače i nastaviti poslovati

“Razmijenili smo poruke. Rekli smo da smo voljni učiniti sve kako bismo umirili sve ulagače i nastavili poslovati te odgovorili na izazove s kojima se suočavamo”, rekao je, ne iznoseći detalje o tome o čemu se razgovaralo s huntom.

SMB je u vlasništvu konzorcija koji uključuje singapursku pomorsku kompaniju Winning International Group, Shandong Weiqiao – podružnicu najvećeg svjetskog proizvođača aluminija u privatnom sektoru China Hongqiao – i gvinejski UMS International.

Izvor: Agencije