Heroj deminer: Uginuo glodar koji je otkrio 100 mina i eksploziva

Magawa je 2016. dobio zlatnu medalju za svoje podvige u spašavanju ljudskih života.

Magawa potiče iz Tanzanije, a 2016. je prebačen u Kambodžu (AFP)

Magawa, glodar koji je zahvaljujući čulu mirisa otkrio više od 100 nagaznih mina i eksploziva u Kambodži i za svoje podvige dobio medalju, uginuo je, objavila je organizacija koja ga je trenirala.

Magawa, koji se „penzionisao“ u junu prošle godine, uginuo je tokom vikenda, tvrdi međunarodna neprofitna organizacija APOPO.

„Magawa je bio dobrog zdravlja i proveo je posljednju sedmicu igrajući se sa uobičajenim entuzijazmom, ali krajem sedmice je počeo usporavati i spavati više nego inače, dok je iskazivao i manji interes za hranom“, piše u saopštenju organizacije.

Pogođena decenijama dugim građanskim ratom, Kambodža je jedna od zemalja sa najviše mina na svijetu, a kontaminirano je više od 1.000 kilometara kvadratnih.

Manji rizik od ljudskih žrtava

APOPO, organizacija sa sjedištem u Belgiji, trenira afričke divovske štakore za otkrivanje nagaznih mina i naziva ih “HeroRATs”.

Njihovo korištenje umanjuje rizik od ljudskih žrtava pri deaktivaciji i uklanjanju mina.

Primjera radi, u ponedjeljak su poginula tri Kambodžanca koji su pokušavali očistiti mine blizu granici sa Tajlandom.

Magawa je 2020. dobio zlatnu medalju od Narodnog dispanzera za bolesne životinje iz Velike Britanije, za „hrabrost kojom je spašavao živote i predanost dužnosti“.

Magawa potiče iz Tanzanije, a 2016. je prebačen u Kambodžu.

Magawa se ‘penzionisao’ u junu prošle godine (AFP)
Izvor: Al Jazeera i agencije