Rusija nastavlja isporuku plina Italiji preko Austrije

Iz Gazproma navode kako se sa italijanskim kupcima pronašao rješenje o prodaji plina nakon regulatornih izmjena u Austriji.

Vlada Austrije saopćila je da Gazprom još nije potpisao potrebne ugovore (EPA)

Ruski energetski div Gazprom rekao je u srijedu kako će obnoviti isporuke plina preko Austrije, uglavnom u Italiju pošto je postigao dogovor o regulatornim izmjenama s Austrijom, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Iz Gazproma dodaju kako se sa italijanskim kupcima pronašao rješenje o prodaji plina nakon regulatornih izmjena u Austriji.

„Austrijski operator rekao je da je spreman potvrditi transport“ putem LLC Gazprom Exporta što će omogućiti da ruski plin ponovno poteče preko Austrije, navodi naftni div  koji je pod kontrolom Kremlja.

Subotnja obustava

Vlada Austrije saopćila je da Gazprom još nije potpisao potrebne ugovore.

Ruski plin čini približno 10 posto italijanskog uvoza, što je znatno manje od prijašnjih 40 posto, rekao je upućeni izvor, a pritom se povećao udio plina koji Italija uvozi iz Alžira i sa sjevera, prenose agencije.

Gazprom je u subotu objavio da potpuno prekida isporuke gasa kompaniji Eni navodeći kao razlog nemogućnost transporta tog energenta preko Austrije zbog stupanja na snagu novih propisa od 1. oktobra.

Izvor: Agencije