Evropom hara ‘najgora’ ptičja gripa u historiji

Visoko patogena ptičija gripa se proširila na 37 evropskih zemalja, s više od 2.500 žarišta na farmama Starog kontinenta.

Epidemija nije popustila od septembra i broj zaražene peradi čak se udvostručio dolaskom zime (EPA)

Evropom već više od godinu hara “najgora” ptičja gripa od svih koje su se do sada pojavljivale na njenom tlu, upozorile su sanitarne vlasti, pri čemu je na farmama zaraženim virusom usmrćeno oko 50 miliona komada peradi.

“Od oktobra 2021. do septembra 2022. godine Evropu je zahvatila najgora epidemija visoko patogene ptičje gripe [HPAI], koja se proširila na 37 evropskih zemalja, s više od 2.500 žarišta na farmama kontinenta”, navodi se u izvještaju Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i referentnog laboratorija Evropske unije.

Gubici pilića, pataka i purana na farmama su veći, jer broj od 50 miliona zaklane peradi ne uključuje preventivno usmrćivanje koje se moralo provesti oko žarišta, dodala je sanitarna agencija za AFP.

Epidemija nije popustila od septembra i broj zaražene peradi čak se udvostručio dolaskom zime, prenosi Hina.

Gotovo 40 žarišta u 18 zemalja

EFSA ističe da “prvi put” nije bilo većeg razmaka između dva epidemijska vala, jer se virus nije povukao tokom ljeta.

Jesenas je epidemija bila gora nego lani u isto vrijeme, s više od 35 posto većim brojem zaraženih farma.

Od 10. septembra do 2. decembra 2022. godine gotovo 400 žarišta je prijavljeno na farmama u 18 evropskih zemalja, naročito u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Mađarskoj.

Virus je više od 600 puta otkriven kod divljih ptica, uglavnom vodenih (patke, labudovi) koje su možda, navodi se u izvještaju, pridonijele širenju virusa unutar farmi.

Na zahtjev Evropske komisije, EFSA trenutno “proučava eventualnu strategiju cijepljenja”, a rezultati će se znati u drugoj polovini 2023. godine.

Izvor: Agencije