Pfizer ulaže 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Evropi

Američki farmaceutski div najavio je da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova na Starom kontinentu. kako bi nadomjestio izgubljeni prihod.

Pfizerov prihod trebao bi ove godine premašiti 100 milijardi dolara (Reuters)

Američki farmaceutski div Pfizer najavio je da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Evropi, kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje vakcina protiv COVID-19.

Pfizer tako planira potrošiti više od 1,2 milijarde eura na proširenje tvornice u belgijskom Puursu, nakon što je u četvrtak najavio isti iznos za tvornicu u Dublinu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Tvornica u Puursu igrala je ključnu ulogu u proizvodnji vakcina protiv COVID-19, koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom, koristeći tehnologiju glasničke RNK.

U Dublinu Pfizer proizvodi materijal za složene biologičke lijekove i za vakcine, a dodatno ulaganje trebalo bi udvostručiti kapacitet tvornice.

Pfizerov prihod trebao bi ove godine premašiti 100 milijardi dolara i biti više nego dvostruko veći nego prije pandemije korona virusa prodaji  vakcina i lijekova protiv COVID-19.

U idućih nekoliko godina prodaja vakcina i lijekova protiv COVID-19 trebala bi oštro pasti, a u 2025. godini ističe i Pfizerov patent za lijekove za rak i artritis Ibrance i Xeljanz.

Na tržištu uskoro 19 novih proizvoda

Pfizer se nada da će u idućih godinu i po na tržište plasirati 19 novih proizvoda, uključujući lijekove za ulcerozni kolitis i migrene, kao i vakcinu za respiratorni sincicijski virus (RSV).

“Naš portfelj je jak i zahtijeva širenje naše mreže kako bismo se prilagodili novim proizvodima koji će stvarno imati utjecaj”, rekao je Pfizerov šef nabave Mike McDermott.

U tvornicama u Belgiji i Irskoj kompanija će proizvoditi nove proizvode, koji će pokrivati različita terapijska područja, uključujući rijetke bolesti, upalne procese i imunologiju, kazao je on.

Evropske kompanije imaju velike probleme s rastom troškova energije, rada, sirovina i kredita.

U najtežem položaju su proizvođači dobara koji troše puno energije, poput gnojiva i hemikalija, pa su neki odlučili preseliti proizvodnju u zemlje s nižim cijenama energije, poput SAD-a.

Proizvođači lijekova upozoravaju da bi energetski troškovi mogli potkopati nastojanja da se poveća proizvodnja generičkih lijekova u Evropi kako bi se smanjila ovisnost o vanjskim dobavljačima.

Izvor: Agencije