Shell se izvinio zbog kupnje ruske nafte

Shell je kupio rusku sirovu naftu online, od švicarskog trgovca Trafigura online, preko S&P Global Plattsa, po rekordno niskoj cijeni od minus 28,50 dolara za barel.

Kompanija je prošle sedmice saopćila da će napustiti poslovanje u Rusiji, uključujući postrojenje za ukapljeni plin Sahalin 2 u kojem posjeduje 27,5-postotni udio (Arhiva)

Britansko-američki naftni div Shell izvinio se u utorak što je prošle sedmice kupio rusku naftu i saopćio da u potpunosti raskida veze s ruskim sektorom ugljikovodika zbog invazije Rusije na Ukrajinu, prenosi Hina.

“Potpuno smo svjesni da naša prošlosedmična odluka o kupnji tereta ruske sirove nafte… nije bila ispravna i žao nam je”, rekao je glavni izvršni direktor Ben van Beurden.

Shell je kupio rusku sirovu naftu online, od švicarskog trgovca Trafigura online, preko S&P Global Plattsa, po rekordno niskoj cijeni od minus 28,50 dolara za barel, objavili su trgovci u petak. Pošiljka je trebala biti utovarena na tanker u baltičkim lukama.

Kompanija je prošle sedmice saopćila da će napustiti poslovanje u Rusiji, uključujući postrojenje za ukapljeni plin Sahalin 2 u kojem posjeduje 27,5-postotni udio. Vlasnik 50 posto udjela velika je ruska plinska grupa Gazprom.

Shell je ipak među rijetkim zapadnim kompanijama koje su nastavile kupovati rusku naftu.

Izmjene u lancu nabave mogle bi potrajati sedmicama

Danas su poručili da će promijeniti lanac nabave i u što kraćem roku isključiti rusku naftu.

Zatvorit će i benzinske pumpe i poslovanje s avionskim gorivima i mazivima u Rusiji.

Izmjene u lancu nabave mogle bi potrajati sedmicama i rezultirat će smanjenom preradom u pojedinim rafinerijama, dodali su.

Povlačenje iz segmenta naftnih derivata, plina koji stiže cjevovodima i iz ukapljenog prirodnog plina (LNG) bit će postupno, ističu.

Tvrtka će raskinuti i veze s plinovodom Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku. Shell je član istoimenog konzorcija, kojem je na čelu ruski Gazprom, a čine ga još austrijski OMV, francuski Engie i njemački Uniper i Wintershall Dea.

Izvor: Agencije