EU i Međunarodni krivični sud o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini

Ukrajinska vlada i članice EU-a optužuju ruske jedinice da su počinile ratne zločine u Ukrajini, poput ubistva civila u Buči, 30 kilometara od Kijeva.

Naoružani muškarac stoji pored ostataka ruskog vojnog vozila u Buči, blizu Kijeva (AP)

Evropska unija razgovarat će o podrški koju će pružiti istragama o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini na sastanku u nedjelju i ponedjeljak s tužiocem Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimom Khanom, objavila je Evropska komisija.

Karim Khan trebao bi se u nedjelju u Luxembourgu sastati sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom te potom u ponedjeljak sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a u tom gradu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ukrajinska vlada i članice EU-a optužuju ruske jedinice da su počinile ratne zločine u Ukrajini, poput ubistva civila u Buči, 30 kilometara od Kijeva. Moskva to negira.

Visoki evropski dužnosnici naglašavaju da treba poštovati pravnu proceduru i pričekati rezultate istrage koju provodi ukrajinsko pravosuđe uz podršku Međunarodnog kaznenog suda, EU-a, UN-ovog Vijeća za ljudska prava i OESS-a.

Otvoreno više istraga

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je u petak posjetila Buču zajedno s Borrellom, rekla je po odlasku iz Ukrajine: “Ako to nije ratni zločin, što je onda ratni zločin?”.

No napomenula je da je potrebno provesti detaljnu istragu kako bi sud mogao prihvatiti tužbu za ratne zločine.

Međunarodni kazneni sud, sa sjedištem u Den Haagu, otvorio je više istraga o mogućim ratnim zločinima od 3. marta.

Istrage je otvorilo i 10 od 27 država članica EU-a.

‘Vjerodostojne optužbe za ratne zločine’

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je ranije da su u Ukrajini počinjeni “ratni zločini”.

Navela je da su njene službe primile “vjerodostojne optužbe po kojima su ruske oružane snage koristile kasetnu municiju u naseljenim područjima”.

Evropska unija osnovala je zajedničku istražnu komisiju s Ukrajincima kako bi prikupili dokaze u Buči i na drugim lokacijama, kojem će se pridružiti stručnjaci za sudsku medicinu i policijski forenzičari iz evropskih zemalja.

U toku su pregovori između evropske agencije za pravosudnu saradnju Eurojust i ICC-a kako bi se i taj sud pridružio zajedničkoj istrazi.

Komisija je pozvala države članice koje su otvorile istrage da se također pridruže tom projektu.

Izvor: Agencije