Bijeli policajac u Michiganu optužen za ubistvo Afrikanca

Javni tužitelj u američkoj saveznoj državi Michigan rekao je da je podignuta optužnica za ubistvo protiv bijelog policajca koji je ubio crnog muškarca tokom prometne kontrole u gradu Grand Rapids.

Forenzički patolog, koji je proveo nezavisnu autopsiju Lyoyinog tijela, rekao je da je policajac držao pištolj na muškarčevom potiljku i ispalio jedan hitac (Reuters)

Javni tužitelj u američkoj saveznoj državi Michigan rekao je da je u četvrtak podignuta optužnica za ubistvo protiv bijelog policajca koji je ubio crnog muškarca tokom prometne kontrole u gradu Grand Rapids prije dva mjeseca.

Odluku da se podigne optužnica protiv policajca Christophera Schurra za ubistvo Patricka Lyoya, 26-godišnjeg izbjeglicu iz Konga, koje se zbilo 4. aprila, objavio je na konferenciji za novinare Christopher Becker, tužitelj okruga Kent, prenosi Hina.

Lyoyino ubistvo razbjesnilo je članove njegove porodice i izazvalo proteste aktivista koji to smatraju primjerom neopravdane smrtonosne sile koju policija primjenjuje protiv mladih crnaca.

Hitac u potiljak

Forenzički patolog, koji je proveo nezavisnu autopsiju Lyoyinog tijela, rekao je da je policajac držao pištolj na muškarčevom potiljku i ispalio jedan hitac.

Becker je rekao da se Schurr dobrovoljno predao vlastima i da će u petak biti izveden pred sud.

Najveća kazna koju bi Becker mogao dobiti za ubistvo je doživotni zatvor s mogućnošću uvjetnog otpusta.

Izvor: Agencije