Završena talačka kriza u Bejrutu, osumnjičeni se predao

Naoružani muškarac je tražio novac sa svog zamrznutog deviznog računa.

Nakon višesatnih pregovora, Hussein je prihvatio ponudu banke da mu se isplati dio novca (AP)

Kriza sa taocima u banci u Bejrutu, u kojoj je naoruđan muškarac tražio da mu se isplati blokirana ušteđevina, završena je predajom osumnjičenog, dok nije bilo povrijeđenih.

Zvaničnici tvrde da je 42-godišnji Bassam al-Sheikh Hussein ušao u Saveznu banku u distriktu Hamra sa sačmarom i karnisterom benzina, te prijetio da će se zapaliti ukoliko mu se ne isplati njegov novac.

Nakon višesatnih pregovora, prihvatio je ponudu banke da mu se isplati dio novca, prema lokalnim medijima. Onda je pustio taoce i predao se.

Hussein je za taoce držao najmanje šest uposlenika banke, prema zvaničniku koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Za vrijeme krize, ispalio je tri hica.

Ograničeno povlačenje čvrste valute

Libanske banke su ograničile povlačenje čvrste valute za većinu štediša tokom trogodišnjeg finansijskog sloma zemlje, zbog koga je više od tri četvrtine stanovništva osiromašilo, prenio je Reuters.

Naružani muškarac je ušao u filijalu Federalne banke Libana u četvrti Hamra u zapadnom dijelu Bejruta nešto prije podneva, rekao je bezbjednosni izvor britanskoj agenciji.

Neki klijenti u banci uspjeli su da pobjegnu prije nego što je on zatvorio vrata, rekao je izvor, koji nije mogao da precizira koliko je klijenata ili zaposlenih bilo u ekspozituri.

Svjedok Reutersa je video čoveka sa bradom u crnoj košulji kod ulaza u banku kako razgovara sa nekoliko muškaraca.

“Neka mi vrate novac!”, čulo se kako im govori.

Lokalni mediji tvrde da Hussein u banci ima oko 200.000 dolara.

Izvor: Agencije