Joe Biden: Bitka za abortus ‘nije gotova’

Uvijek sam se borio i borit ću se za reproduktivna prava žena, poručio je američki predsjednik, koji nema velike ovlasti u vezi s tim pitanjem.

Joe Biden je istaknuo da se o pravu žena na izbor ne može pregovarati (Reuters)

Bitka za abortus “nije gotova”, izjavio je američki predsjednik Joe Biden u nedjelju, tačno 50 godina nakon presude Vrhovnog suda kojom je zajamčen pristup abortusu diljem Sjedinjenih Američkih Država, ali je srušena u junu prošle godine.

“Trebali smo danas slaviti 50. godišnjicu ‘Roe protiv Wadea'”, sudske odluke koja je desetljećima jamčila pravo na abortus na čitavom teritoriju SAD-a, napisao je demokratski predsjednik u objavi na Twitteru.

“Umjesto toga, republikanski čelnici MAGA [pristalice programa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ‘Učinimo Ameriku ponovno velikom’ – Make America Great Again] zaratili su protiv prava žena da same odlučuju o svom zdravlju”, istaknuo je Biden.

Predsjednik s malo ovlasti

“Uvijek sam se borio i borit ću se za reproduktivna prava žena”, poručio je predsjednik SAD-a, koji nema velike ovlasti u vezi s tim pitanjem.

Najviši američki sud u junu prošle godine je ukinuo tu presudu, ocijenivši da Ustav ne jamči pravo na namjerni prekid trudnoće.

Tako je Vrhovni sud, u koji je Trump imenovao konzervativne sudije, omogućio dvadesetek država u kojima su republikanci na vlasti da zabrane ili znatno ograniče pristup pobačaju.

Biden je u tvitovima istaknuo da se “o pravu žena na izbor ne može pregovarati” i pozvao Kongres da donese zakon koji će biti u skladu s presudom “Roe protiv Wadea”.

No, 80-godišnji demokrat teško može uspjeti u tome: Zastupnički dom Kongresa je nedavno prešao u ruke konzervativaca.

Predsjednik je od juna 2022. godine donio tek nekoliko izvršnih uredbi ograničenog dometa.

Ovaj put Bijela kuća želi zaštititi pristup tabletama na bazi mifepristona (RU 486) za prekid trudnoće u prvim sedmicama.

Harris: Kako se samo usuđuju…

Aktivisti za pravo žena na izbor najavili su skupove u više američkih gradova kako bi obilježili godišnjicu sudske odluke.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris izjavila je kasnije u nedjelju da su prava na abortus ugrožena širom SAD-a.

“Pravo svake žene u svakoj američkoj državi je da donosi odluku o svom tijelu po ovom pitanju. Republikanci u Kongresu sada traže zabranu abortusa odmah po začeću. Kako se samo usuđuju”, rekla je ona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije