SAD traži od bivših čelnika da potraže povjerljive dokumente

Nacionalni arhiv SAD-a zatražio je od bivših predsjednika i potpredsjednika da ponovo pretraže svoje lične evidencije i dokumenti i provjere da li se među njima nalaze povjerljivi dokumenti.

Povjerljivi dokumenti su pronađeni u domovima Joea Bidena, Donalda Trumpa i Mikea Pencea (Reuters)

Nacionalni arhiv Sjedinjenih Američkih Država zatražio je od bivših predsjednika i potpredsjednika države da ponovo pretraže svoje lične evidencije i dokumenti i provjere da li se među njima nalaze povjerljivi dokumenti ili drugi važni papiri.

Poziv je uslijedio nakon što su upravo takvi dokumenti pronađeni u domovima aktuelnog predsjednika Joea Bidena, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea.

CNN je imao uvid u pismo koje je Nacionalni arhiv poslao bivšim predsjednicima i potpredsjednicima.

”Odgovornost da se poštuje Zakon o predsjedničkoj evidenciji ne smanjuje se nakon završetka mandata. Zahtijevamo da izvršite procjenu bilo kog materijala koji se odnosi na administraciju za koju ste bili imenovani predstavnik prema Zakonu o evidenciji, kako biste utvrdili da li materijali za koje se pretpostavlja da su lične prirode nenamjerno sadrže predsjedničke ili potpredsjedničke zapise koji podliježu Zakonu, bez obzira da li su povjerljivi ili ne”, navodi se u tom tekstu, prenosi Tanjug.

Jimmy Carter nije dobio pismo

Nacionalni arhiv je pismo poslao predstavnicima bivših predsjednika Donalda Trumpa, Baracka Obame, Georgea Busha, Billa Clintona, Georgea H. Busha, Ronalda Reagana, kao i predstavnicima bivših potpredsjednika Mikea Pencea, Joea Bidena, Dicka Chaneyja, Ala Gorea i Dena Quaylea.

U pismu se navodi da, ”iako je velika pažnja u ovim slučajevima bila usmjerena na povjerljive informacije, Zakon zahtijeva da se svi podaci vezani za administracije od Reagana pa nadalje moraju prenijeti u Arhiv, bez obzira na klasifikaciju”.

Bivši predsjednik Jimmy Carter nije dobio pismo iz Arhiva pošto je tehnički izuzet od Zakona o predsjedničkim evidencijama, jer iako ga je on potpisao zakon nije stupio na snagu sve dok Carter nije napustio funkciju predsjednika.

Izvor: Agencije