Zloupotrebe ličnih podataka koštale vladu SAD-a 5,4 milijardi dolara

Američka vlada najvjerovatnije je izdvojila gotovo 5,4 milijardi dolara pomoći tokom pandemije COVID-a 19 ljudima koji su zloupotrebljavali identifikacijsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Identificirao je 69.323 sumnjivih brojeva zdravstvenog osiguranja (SSNs) preko kojih je isplaćeno 5,4 milijardi dolara pomoći (Reuters)

Američka vlada najvjerovatnije je izdvojila gotovo 5,4 milijardi dolara pomoći tokom pandemije COVID-a 19 ljudima koji su zloupotrebljavali identifikacijsku karticu zdravstvenog osiguranja, saopštilo je savezno nadzorno tijelo u izvještaju.

Tijelo pod nazivom Odbor za pandemijski odgovor (PRAC) je navelo da je identificiralo 69.323 sumnjivih brojeva zdravstvenog osiguranja (SSNs) preko kojih je isplaćeno 5,4 milijardi dolara iz Programa pomoći za finansiranje malih preduzeća (SBA) u oporavku od ekonomskih posljedica pandemije COVID-a 19 (COVID-19 EIDL) i Programa zagarantiranog ličnog dohotka (PPP) koji subvencionira država, prenosi Tanjug.

Pozajmice su davane u periodu između aprila 2020. godine i oktobra 2022. godine, dodao je PRAC u izvještaju, koji dolazi uoči saslušanja pred Nadzornim tijelom Predsjedavajućeg doma Kongresa, prenio je Reuters.

Prevare u pandemiji

Gotovo 57.500 oprostivih pozajmica iz programa Paycheck Protection Program u vrijednosti od 3,6 milijardi dolara isplaćeno je do augusta 2020, dodaje se u izvještaju.

Sjedinjene Američke Države istražuju mnoge slučajeve prevara povezanih s programima pomoći američke vlade, kao što su Program zaštite plata, osiguranje od nezaposlenosti i Medicare. U maju 2021. državni tužitelj Merrick Garland pokrenuo je radnu grupu za borbu protiv prevara u vezi s COVID-om 19.

Prošle je godine Ministarstvo pravosuđa SAD-a odabralo saveznog tužitelja Kevina Chambersa da predvodi njegove napore u istrazi prevaranata koji su koristili pandemiju kao izgovor za varanje vladinih programa pomoći.

Izvor: Agencije