Grossi: Svijet ne smije dopustiti neuspjeh s Iranom kao sa Sjevernom Korejom

Agencija za atomsku energiju nema pristup Sjevernoj Koreji otkako je Pjongjang protjerao njene inspektore 2009. godine te sada izdaleka promatra nuklearni napredak putem satelitskih snimaka.

iran nuklearno oružje
Grossi je istaknuo da se moraju poduzeti svi napori kako bi se spriječio mogući neuspjeh međunarodne zajednice u sprječavanju Irana da razvije nuklearno oružje (EPA)

Svijet sebi ne smije dopustiti neuspjeh s Iranom, kao što se dogodilo u slučaju Sjeverne Koreje, koja je izbacila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i razvila nuklearno oružje, rekao je glavni direktor Agencije Rafael Grossi, prenosi Hina.

Agencija nema pristup Sjevernoj Koreji otkako je Pjongjang protjerao njene inspektore 2009. godine te sada izdaleka promatra nuklearni napredak putem satelitskih snimaka.

Agencija ima redovan pristup poznatim nuklearnim pogonima Irana. No, s obzirom na to da je sporazum iz 2015. između Teherana i velikih sila tokom proteklih pet godina narušen, dodatno oprema za promatranje koja je uvedena prema sporazumu, uklonjena je na zahtjev Irana i IAEA više ne može obavljati inspekcije na neprijavljenim mjestima.

‘Oči i uši u Iranu’

“IAEA znači oči i uši i prisutnost međunarodne zajednice u Iranu”, rekao je Grossi u snimljenoj poruci emitiranoj na godišnjoj konferenciji State Departmenta o kontroli oružja, dodajući da je iznimno zabrinut zbog iranskog nuklearnog programa.

Grossi je istaknuo da se moraju poduzeti svi napori kako bi se spriječio mogući neuspjeh međunarodne zajednice u sprečavanju Irana da razvije nuklearno oružje. “Takav smo neuspjeh vidjeli u Sjevernoj Koreji”, dodao je.

Izvor: Agencije