Sjeverna Koreja optužuje SAD zbog napada na ambasadu Kube u Washingtonu

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje optužilo je SAD da su dozvolile da se na američkom tlu dogodi teroristički čin protiv Kube.

Sjedinjene Države nisu osigurale bezbjednost kubanske misije (AFP)

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje optužilo je SAD da je dozvolio da se na američkom tlu dogodi teroristički čin protiv Kube, rekavši da je nedavni napad na kubansku ambasadu u Washingtonu rezultat “odvratnih antikubanskih” namjera SAD-a, javlja Tanjug.

“Sjedinjene Američke Države nisu osigurale bezbjednost kubanske misije i samo su htjele da stave zemlje koje im se ne dopadaju, kao što je Kuba, na svoju listu država-sponzora terorizma”, navodi se u saopštenju, prenosi Reuters.

Dodaje se da je incident “očigledno počinjen uz prešutnu saglasnost SAD-a”.

‘SAD da prizna krivicu’

“Sjedinjene Američke Države bi trebale da priznaju krivicu, ne samo za nedavni incident, već i za sve prošle slučajeve terorizma i ispitaju ih kako bi pokazale svoju iskrenost”, navode iz sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez saopštio je prošle sedmice da je 25. septembra nepoznati muškarac napao zgradu ambasade te zemlje u Washingtonu sa dva molotovljeva koktela, dodavši da je riječ o “terorističkom napadu”.

Izvor: Agencije