Zbog rata u Ukrajini: Bugarska vraća u upotrebu stare rakete Strela-3

Rakete Strela-3, koje Bugarska vraća u naoružanje, uvedene su u upotrebu oružanih snaga SSSR početkom 1974. godine.

Većina država članica NATO i partnera alijanse orijentirala na procjene sigurnosnih problema sa terorizmom (Reuters - ilustracija)

Bugarska protuzračna odbrana bit će ojačana povratkom u naoružanje starih lakih prijenosnih raketnih sistema Strela-3 koji su proteklih nekoliko decenija proveli u skladištima strategijskih rezervi, piše portal Balkanska bezbednosna mreža, a prenosi Beta.

Kako se navodi, na poligonu Šabla na obali Crnog mora, provedne su provjere resursa raketa koja su bile u skladištima. Rakete su remontovane u bugarskoj firmi koja se bavi proizvodnjom raketa i artiljerijske municije, a Ministarstvo odbrane Bugarske objavilo je da su gađanja provedena i da je sistem pouzdan.

“U pozadini odluke da se Strela-3 vrati u jedinice nalaze se iskustva rata u Ukrajini koja su oživjela interes za PZO taktičkih jedinica kopnene vojske koja je bila zanemarena u posljednjih par decenija”, navodi se u tekstu.

Problemi sa terorizmom

Portal podsjeća kako se u prethodnom periodu većina država članica NATO i partnera alijanse orijentirala na procjene sigurnosnih problema sa terorizmom.

Glavna tema bile su međunarodne misije, a rizik od konvencionalnog oružanog sukoba smatran je za nevažan za NATO, nakon pada istočnog bloka. Zato su iz brigada i bataljona kopnene vojske povučena sredstva protuzračne odbrane ili je drastično smanjena količina koja je zadržana u naoružanju.

“Američka Vlada je širom svijeta finansirala uništavanje lakih prijenosnih raketnih sistema sa obrazloženjem da se time smanjuje rizik od krađe ili neke forme ilegalne proliferacije i primjene takvih sredstava od terorista i pobunjenika. Posebno na udaru bile su stare rakete Strela-2M i velike količine uništene su u Srbiji i Hrvatskoj”, navodi se u tekstu.

Odbrana od dronova

Dodaje se, međutim, da su u ratu u Ukrajini takva sredstva masovna i da služe za odbranu od dronova i drugih letjelica na malim visinima za jedinice ranga bataljona.

“Zato se sada preispituju potrebe i neke države, kao Bugarska, vratit će stara sredstva u naoružanje. Neke nabavljaju i nova sredstva, kao na primjer Srbija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija koje su se odlučile za francuski sistem Mistral-3+”, dodaje se.

Rakete Strela-3, koje Bugarska vraća u naoružanje, uvedene su u upotrebu oružanih snaga SSSR početkom 1974. godine. Sistem ima infracvenu glavu za samonavođenje sa zonom uništenja dolazećih ciljeva do 2.500 metara udaljnosti, na visinama od 30 do 3.000 metara, dok u odlasku Strela-3 može pogoditi cilj na udaljenosti do 4.100 metara.

Izvor: Agencije