Velika Britanija: Moskva bi mogla ciljati civilne brodove u Crnom moru morskim minama

Upozorenje o ruskim morskim minama dolazi nakon što ukrajinska mornarica kazala da se 12 teretnih brodova sprema za putovanje u ukrajinske crnomorske luke.

Teretni brod 'Aroyat' plovi prema ukrajinskoj crnomorskoj luci Černomorsk 16. septembra 2023. koristeći privremeni "humanitarni koridor" koji je uspostavio Kijev kako bi osigurao sigurnu plovidbu Crnim morem, usred ruskih prijetnji (AFP)

Rusija bi mogla koristiti morske mine protiv civilnog brodskog saobraćaja u Crnom moru, uključujući i postavljanje na prilaz ukrajinskim lukama, saopštila je Velika Britanija pozivajući se na obavještajne izvore.

Upozorenje dolazi nakon što je ukrajinska mornarica saopštila da je 12 teretnih brodova spremno da uđe u novoformirani crnomorski brodski koridor na putu ka ukrajinskim lukama, što je značajno povećanje pomorskog saobraćaja prema Ukrajini uprkos de facto ruskoj blokadi morskih luka u zemlji.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije je u saopštenju u srijedu navelo da obavještajne procjene pokazuju da Rusija razmatra korištenje morskih mina za odvraćanje civilnih brodova koji putuju kroz “humanitarni koridor” koji je uspostavila Ukrajina kako bi olakšala izvoz žitarica iz crnomorskih luka.

“Rusija gotovo sigurno želi izbjeći otvoreno potapanje civilnih brodova, umjesto toga lažno okrivljuje Ukrajinu za bilo koje napade na civilna plovila u Crnom moru”, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

“Objavljujući našu procjenu ovih obavještajnih podataka, Ujedinjeno Kraljevstvo nastoji razotkriti rusku taktiku da spriječi bilo kakav takav incident”, dodaje se.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly je citiran kako je rekao da “svijet posmatra” šta se dešava u Crnom moru i “cinične pokušaje Rusije da okrivi Ukrajinu za svoje napade”.

Rusko povlačenje iz sporazuma

Rusija se povukla iz sporazuma u julu koji je Ukrajini omogućavao da sigurno isporučuje prehrambene proizvode preko Crnog mora, koje je tradicionalno njen glavni izvozni koridor.

Moskva je ubrzo nakon toga objavila da će se brodovi u blizini ukrajinskih crnomorskih luka smatrati potencijalnim podrživačima ratnih napora Kijeva i “stranama u ukrajinskom sukobu”.

Rusija je također pojačala zračne napade na ukrajinske luke bespilotnim letjelicama i raketama koje su do sada oštetile 130 infrastrukturnih objekata i uništili skoro 300.000 tona žitarica – dovoljno da prehrani više od milion ljudi za godinu dana, saopštila je Velika Britanija.

Ukrajina je odgovorila uspostavljanjem privremenog “humanitarnog koridora” na Crnom moru za teretne brodove koji su spremni riskirati da putuju do njenih luka, a nekoliko brodova je od tada koristilo tu rutu.

U srijedu je glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk rekao da se više od 20 brodova sprema da izađe i uđe u ukrajinske morske luke.

“Ukupno za ulazak u novi koridor imamo 12, a za izlazak 10. To je za sada”, rekao je Pletenčuk, iako nije rekao kada se očekuje da brodovi isplove.

Ukrajinske odbrambene snage čine sve kako bi osigurale sigurnost civilnih brodova u ukrajinskim teritorijalnim vodama, rekao je, a plovila su išla u vode Rumunije, Bugarske i Turske, koje su sve zemlje članice NATO-a.

Najmanje sedam novih brodova ušlo je u ukrajinske vode u proteklih nekoliko dana, a trebalo bi da isporuče u inostranstvo najmanje 127.000 tona žitarica ukrajinskog porijekla, rekli su lokalni ukrajinski zvaničnici i zakonodavci.

Kijev je takođe povećao izvoz iz svojih luka na rijeci Dunav u Rumuniju, a zatim dalje drumskim putem na međunarodna tržišta.

Napadi na Krim

Od okončanja sporazuma o žitu, pojačani su napadi Ukrajine na rusku crnomorsku flotu na poluostrvu Krim koji je pripojen Moskvi i na lučki grad Sevastopolj.

Napadi Kijeva na Sevastopolj vjerovatno su uzrok za to što je Moskva nedavno prebacila brodove Crnomorske flote sa Krima u rusku luku Novorosijsk u regiji Krasnodar, navodi se u svom najnovijem izvještaju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Satelitski snimci između 1. i 3. oktobra pokazali su da je Rusija prebacila 10 brodova u Novorosijsk iz Sevastopolja, saopštio je ISW.

Prošlog mjeseca Velika Britanija je optužila Rusiju za pokušaj napada na civilni teretni brod u luci u Crnom moru 24. augusta u raketnom napadu za koji je rekla da su ga uspješno osujetili ukrajinski sistemi protuzračne odbrane.

Velika Britanija je također rekla da radi s Kijevom i drugim partnerima na poboljšanju sigurnosti ukrajinskog brodarstva i da koristi svoje obavještajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti za praćenje ruskih aktivnosti u Crnom moru.

Izvor: Al Jazeera i agencije