Rusija pravi pomorsku bazu u odmetnutoj gruzijskoj regiji Abhaziji

Ruska Crnomorska flota, sa bazom u Sevastopolju na Krimskom poluotoku koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014, česta je meta ukrajinskih snaga od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.

(Reuters)

Rusija planira pomorsku bazu na crnomorskoj obali otcijepljene gruzijske regije Abhazije, rekao je čelnik te regije za list Izvestija u četvrtak, dan nakon sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Ruska Crnomorska flota, sa bazom u Sevastopolju na Krimskom poluotoku koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine, česta je meta ukrajinskih snaga od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Aslan Bžania, samozvani predsjednik otcijepljene regije koju podržava Rusija, rekao je kako je potpisan sporazum za stalnu pomorsku bazu u regiji Očamčira.

Povlačenje iz Sevastopolja

„Potpisali smo sporazum i u bliskoj budućnosti u okrugu Očamčira bit će stalna baza ruske mornarice”, rekao je on za Izvestiju.

„To je sve u cilju povećanja nivoa odbrambenih sposobnosti i Rusije i Abhazije, a ova vrsta interakcije će se nastaviti”, rekao je. “Ima i stvari o kojima ne mogu govoriti.”

Rusija je priznala Abhaziju i još jednu otcijepljenu regiju, Južnu Osetiju, kao nezavisne države 2008. nakon što su ruske snage odbile pokušaj Gruzije da ponovno preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom u petodnevnom ratu koji je završio 12. augusta 2008.

Wall Street Journal je objavio kako je Rusija povukla većinu svoje crnomorske flote iz svoje glavne baze na anektiranom Krimu zbog ukrajinskih napada.

Rusija zasad nije komentirala.

Približavanje Turskoj

Zapad smatra kako je Rusija anektirala Abhaziju i Južnu Osetiju, a kada su prvi put objavljeni razgovori 2009. o ruskoj bazi u Očamčiri, iz NATO-a su izrazili duboku zabrinutost.

Tri države koje izlaze na Crno more – Turska, Bugarska i Rumunija – su članice Sjevernoatlantske alijanse, navodi Reuters.

Većina svijeta priznaje Abhaziju kao dio Gruzije, dok Venecuela, Nikaragva, Nauru i Sirija (uz Rusiju) priznaju nezavisnost Abhazije.

Vijesti o ruskoj bazi u Očamčiri, gdje je SSSR svojevremeno imao pomorsku bazu, mogu biti pokazatelj da Rusija traži alternativu Sevastopolju, te kako širi svoje vojno prisustvo bliže turskim obalama na Crnom moru.

Izvor: Agencije