Agresija na Gazu: Američke kompanije za proizvodnju oružja ubiru ogromne profite

Izrael kaže da je u Pojasu Gaze upotrijebio više od 10.000 bombi i raketa, što zahtijeva značajno povećanje vojnih kapaciteta.

Dim se diže na sjeveru Gazi nakon izraelskog bombardiranja (AFP)

 Piše: Mohammed Sanajleh

Izraelska vojska je izvela više od 4.300 napada na Pojas Gaze s hiljadama tona bombi i eksploziva nakon 7. oktobra.

Euro-mediteranska opservatorija za ljudska prava (Euro-Med) saopćila je da je Izrael bacio više od 25.000 tona eksploziva na Pojas Gaze, što je poput dvije nuklearne bombe. Na Gazu je u prosjeku dnevno bačeno 1.086 tona eksploziva.

Većina teških bombi koje su bačene na Pojas Gaze pripadaju seriji Mk-80 proizvedenoj u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova vrsta bombi je ušla u upotrebu tokom Vijetnamskog rata, a često su korištene tokom američke invazije na Irak 2003. Prvobitno su dizajnirane kao konvencionalno oružje sa slobodnim padom. Međutim, kasnije su unaprijeđene i razvijene korištenjem naprednih tehničkih uređaja za ciljanje koji su ih pretvorili u “pametne bombe”.

Ove bombe se proizvode u različitim veličinama i tipovima, klasificiranim prema ukupnoj težini oružja: 120 kg, 250 kg, 500 kg i 1000 kg.

Bomba od 1000 kg u američkoj vojsci košta šesnaest hiljada dolara, a vojskama savezničkih zemalja prodaje se za oko 25.000 dolara i to za konvencionalnu verziju.

Prema listu The New York Times, Sjedinjene Američke Države nedavno su Izraelu isporučile opremu vrijednu 320 miliona dolara za precizno navođenje bombi, koja pretvara konvencionalne bombe u pametne bombe.

Izraelska vojska posjeduje i bombe GBU-28 američke proizvodnje. Ova bomba je teška 2100 kilograma i sadrži visokoeksplozivne materijale. Namijenjena je probijanju utvrđenih ciljeva duboko u zemlji. Ne zna se koliko ovih bombi Izrael ima, ali je cijena svake bombe oko 300 hiljada dolara.

Kompanije u oblasti vojne industrije

Glavni proizvođači oružja u Sjedinjenim Američkim Državama bilježe značajan rast svojih dionica zbog rata u Gazi. Tako je koncern Lockheed Martin, najveći američki proizvođač naoružanja i vojne opreme, zabilježio značajan rast cijena svojih dionica sa 0,85 posto 6. oktobra na 8,93 posto 9. oktobra. Ovo je najveći rast dionica kompanije od marta 2020. godine.

Također, kompanije RTX Corporation i Northrop Grumman zabilježile su povećanje cijena dionica s 0,56 posto i 0,75 posto na 4,62 posto, odnosno 11,4 posto u istom razdoblju.

General Dynamics Corporation također je ostvario najveći dobitak 9. oktobra, a porastao je za skoro 10 posto.

Povećanje profita američkih kompanija za proizvodnju oružja uglavnom je posljedica rastuće izraelske potražnje za oružjem. Izrael kaže da je u Pojasu Gaze upotrijebio više od 10.000 bombi i raketa, što zahtijeva značajno povećanje vojnih kapaciteta.

U tom kontekstu, američke kompanije za proizvodnju oružja pojavljuju se kao glavni dobitnici, profitirajući od svoje ključne uloge najvećeg izvoznika oružja u Izrael, s obzirom na to da više od 70 posto izraelske kupovine oružja dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država. To je vidljivo i iz povećanja prihoda glavnih američkih dobavljača oružja od početka rata.

Izraelske kompanije

Što se tiče izraelskih kompanija za proizvodnju oružja, one sada žive svoje zlatno doba, budući da svi strojevi za vojnu proizvodnju u Izraelu rade bez prestanka, 24 sata dnevno više od mjesec dana, uključujući vikende. Svaki dan se isporučuju stotine jurišnih pušaka za jedinice izraelske vojske koje se bore na frontu, za rezervne skupine koje se naoružavaju, kao i pištolji za civilnu upotrebu, kako izvještava hebrejski ekonomski list Calcalist.

List navodi da je “od početka rata podneseno više od 190 hiljada zahtjeva za dozvole za oružje Ministarstvu nacionalne sigurnosti”.

Calcalist ističe da je ”rat u Gazi zahvatio cijelu izraelsku industriju oružja… i dok su mnoge kompanije zatvorile svoja vrata, izraelska industrija oružja nije bilježila ovakve zahtjeve još od uspostave države.”

Izvor: Al Jazeera