Više od 50 britanskih laburističkih zastupnika glasalo za prekid vatre u Gazi

Grupa od 56 laburističkih zastupnika protivi se stranačkoj liniji i službeno poziva na primirje u izraelskom ratu u Gazi.

Keir Starmer, čelnik britanske Laburističke stranke, govori u Donjem domu u Londonu (Maria Unger/UK Parliament/Reuters)

Deseci britanskih opozicionih zastupnika glasali su za poziv na prekid vatre u izraelskom ratu u Gazi, naglašavajući sve veću nelagodu unutar parlamentarnih redova u vezi s vanjskopolitičkim stavom Velike Britanije.

Grupa od 56 zastupnika Laburističke stranke išla je u srijedu protiv stranačke linije glasanjem za izmjenu vladinog zakonodavnog programa kako bi se službeno pozvalo na prekid vatre u Gazi.

Predloženi zakonski amandman, koji je predstavila Škotska nacionalna stranka, kaže da bi se Velika Britanija trebala “pridružiti međunarodnoj zajednici u hitnom pritisku na sve strane da pristanu na trenutni prekid vatre”.

Iako amandman nije prošao, snažna podrška lijeve Laburističke stranke izvršila je pritisak na vodstvo bloka.

Više od trećine od 198 laburističkih zastupnika podržalo je prijedlog, uključujući osam članova političkog tima čelnika stranke Keira Starmera koji su napustili svoja ministarska mjesta u vladi u sjeni kako bi izrazili neslaganje.

Starmer je zauzeo isti stav o ratu u Gazi kao premijer Rishi Sunak, pozivajući samo na “humanitarne pauze” za razliku od potpunog prekida vatre u Gazi.

Jess Phillips, laburistička zastupnica koja je podržala poziv na primirje, rekla je da se “teška srca” povlači sa svoje uloge ministrice za zaštitu osoba od nasilja u porodici.

“Ovom prilikom moram glasati prema svojim biračima, glavom i srcem”, rekla je Phillips u pismu Starmeru objavljenom na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru.

“Ne vidim put na kojem trenutna vojna akcija čini bilo šta osim ugrožavanja nade u mir i sigurnost za bilo koga u regiji sada i u budućnosti.”

Podjele unutar rada

Rastuća uznemirenost unutar laburista predstavlja izazov za Starmera dok nastoji postaviti ujedinjenu frontu uoči izbora sljedeće godine na kojima su laburisti na putu da pobijede, prema anketama.

Nakon glasanja, Starmer je rekao da mu je žao što su se neke kolege “osjećale nesposobnima podržati stav”.

“Ali htio sam biti jasan oko toga gdje sam i gdje ću stajati”, rekao je Starmer.

Globalni pritisak za prekidom vatre u Gazi raste više od mjesec dana od početka rata, u kojem je ubijeno više od 11.500 Palestinaca, uključujući hiljade djece.

​Izraelski zračni napadi i kopnena invazija također su raselili 1,5 miliona ljudi i uništili infrastrukturu teritorija.

Veliki protesti koji su pozivali na primirje u Gazi zahvatili su Veliku Britaniju, uključujući i proteste ispred parlamenta tokom glasanja u srijedu.

Starmer, iako se protivio potpunom prekidu vatre, nastojao je pooštriti stajalište stranke rekavši da humanitarne pauze “moraju biti duže za isporuku humanitarne pomoći, što je nužan korak za trajni prekid borbi što je prije moguće”.

Taj amandman podržala su 183 zastupnika, dok je 290 glasalo protiv.

Kralj Charles III, u svom prvom kraljevskom govoru 7. novembra u kojem je iznio nadolazeći politički program vlade, ponovio je nepokolebljivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Izraelu.

Rekao je da će vlada raditi na rješavanju “najhitnijih sigurnosnih izazova” u svijetu, uključujući “posljedice barbarskih terorističkih djela protiv naroda Izraela”.

Kralj Charles rekao je da će Britanija također pomoći u donošenju “humanitarne pomoći u Gazu i podržati stvar mira i stabilnosti na Bliskom istoku”.

Izvor: Al Jazeera i agencije