Estonska policija: Migranti i ruska ‘operacija hibridnog napada’

Ukupno je 75 izbjeglica i migranata, većinom iz Somalije i Sirije, pokušalo ući u Estoniju iz Rusije preko prelaza Narva od četvrtka.

Estonska zastava iznad rijeke Narve, nedaleko od granice s Rusijom (Reuters)

Ministar unutrašnjih poslova Estonije optužio je Rusiju u srijedu da vrši “operaciju hibridnog napada” i dovodi izbjeglice i migrante na granicu ove dvije države, s ciljem potkopavanja sigurnosti i stvaranja nesigurnosti kod stanovnika baltičke države.

Ukupno je 75 izbjeglica i migranata, većinom iz Somalije i Sirije, pokušalo ući u Estoniju iz Rusije preko prelaza Narva od četvrtka, objavio je estonski javni servis ERR. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova navode kako nijedan nije tražio azil i svi su vraćeni, prenosi Reuters.

Reuters navodi kako je Estonija izvršila pripreme za zatvaranje graničnih prelaza “ukoliko dođe do eskalacije migrantskog pritiska iz Rusije” i kako bi mogla rješavati probleme sa migrantima ako pokušaju ući u državu mimo zvaničnih prelaza, naveo je ministar unutrašnjih poslova Lauri Laanemets.

Spremne ruske kamere

“Nažalost, prisutni su mnogi znakovi da su ruski granični zvaničnici i vjerovatno druge agencije umiješani. Iskreno, aktuelni migrantski pritisak na evropsku istočnu granicu je operacija hibridnog napada”, dodao je.

Ruski zvaničnici nisu odgovarali na Reutersove upite za komentar.

Finska, susjed Estonije, u utorak je objavila kako su ruske vlasti vjerovatno direktno umiješane u dolasku više od 500 tražitelja azila, većinom iz Jemena, Somalije, Sirije i Iraka, u posljednje dvije sedmice preko Rusije.

Laanemets govori kako izbjeglice i migranti na estonske granične prelaze dolaze na “orkestriran način i u grupama od sedam do 11 osoba”, a ruski graničari sve snimaju spremnim kamerama.

Izvor: Agencije