Grossi: Zabrana ulaska u Iran inspektorima udarac za IAEA

Iran sprečavai inspektore Međunarodne agencije za nuklearnu energiju da nadgledaju nuklearni program te zemlje, dok Teheran povećava zalihe uranija.

IAEA: Iran ima procijenjenih 128,3 kilograma uranija obogaćenog do 60 posto čistoće (Getty Images)

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi rekao je da odluka Irana da iskusnim inspektorima Ujedinjenih nacija zabrani da nadgledaju nuklearni program te zemlje predstavlja veoma ozbiljan udarac za sposobnost agencije da na najkvalitetniji način obavlja svoj posao.

Odbijajući da iznese konkretne brojeve ili imena, Grossi je rekao da se zabrana odnosi na jednu trećinu ključne grupe najiskusnijih inspektora agencije određenih za Iran, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

On je dodao da se nada da će “preokrenuti” odluku Irana i da će voditi razgovor o tom pitanju sa Mohammadom Eslamijem, šefom iranskog civilnog nuklearnog programa.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je u prošlosedmičnom povjerljivom izvještaju IAEA-e navedeno da Iran nastavlja da sprječava nekolicinu inspektora da nadgledaju nuklearni program te zemlje, kao i da je Teheran dodatno povećao svoje zalihe uranija.

IAEA je saopćila da, prema njenoj procjeni, od 28. oktobra Iran ima procijenjenih 128,3 kilograma uranija obogaćenog do 60 posto čistoće, što predstavlja povećanje od 6,7 kilograma u odnosu na septembarski izvještaj.

Dovoljno uranija za više nuklearnih bombi

Iran je dugo poricao da je ikada želio da dođe u posjed nuklearnog oružja i nastavlja da insistira da je njegov nuklearni program u potpunosti u miroljubive svrhe, kao što je upotreba u medicini, poljoprivredi, industriji i nauci.

Generalni direktor IAEA-e je, međutim, upozorio da Teheran ima dovoljno obogaćenog uranija za “više” nuklearnih bombi ako odluči da ih napravi.

SAD i tri evropske zemlje kritikovale su Iran u septembru u zajedničkoj izjavi, pozivajući Teheran da pojača saradnju sa agencijom.

U drugom povjerljivom izvještaju prošle sedmice, IAEA je saopćila da nije postignut napredak u pogledu njenog zahtjeva da Iran objasni porijeklo i trenutnu lokaciju vještačkih čestica uranija pronađenih na dvije lokacije koje Teheran nije proglasio potencijalnim nuklearnim lokacijama.

Izvještaj također kaže da do sada nema napretka u ponovnom instaliranju dodatne opreme za praćenje, uključujući kamere, koju je Iran uklonio u junu 2022. godine.

Izvor: Agencije