Egipat smatra da bi buduća palestinska država mogla biti ‘demilitarizirana’

Abdel Fattah El-Sisi je govorio nakon sastanka sa španskim i belgijskim premijerima dok pokušavaju ojačati podršku za mirovnu konferenciju.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi (C) na sastanku sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom (L) i belgijskim premijerom Alexanderom De Croom (R) u predsjedničkoj palači Ittihadia u Kairu (AFP)

Buduća palestinska država mogla bi biti demilitarizirana i imati privremenu međunarodnu sigurnosnu prisutnost, rekao je egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi.

“Rekli smo da smo spremni za demilitarizaciju ove države, a mogu postojati i garancije za snage, bilo da su snage NATO-a, snage Ujedinjenih naroda ili arapske ili američke snage, dok ne postignemo sigurnost za obje države, novonastalu palestinsku državu i izraelsku državu”, rekao je el-Sisi u petak tokom zajedničke konferencije za novinare u Kairu sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom i belgijskim premijerom Alexanderom De Croom.

Politička rezolucija koja poziva na palestinsku državu temeljenu na granicama od 4. juna 1967, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, ostala je nedostižna, dodao je el-Sisi.

Arapske zemlje odbacile su sugestije da bi arapske snage mogle osigurati sigurnost u Pojasu Gaze nakon završetka trenutne vojne operacije Izraela protiv palestinske grupe Hamas, koja Gazom upravlja od 2007.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je ove sedmice novinarima u Londonu da arapske države ne bi željele ići u Pojas Gaze koji bi se izraelskom vojnom ofanzivom mogao pretvoriti u “pustinju”.

“Koje su okolnosti pod kojima bi bilo ko od nas želio otići i biti viđen kao neprijatelj i da bi ga se vidjelo da je došao počistiti izraelski nered?”, rekao je on.

Jačanje podrške za međunarodnu mirovnu konferenciju

Španski premijer, čija je nova vlada položila zakletvu ranije ovog mjeseca, posjećuje regiju zajedno sa svojim belgijskim kolegom. Španija trenutno predsjedava Evropskom unjom, dok Belgija tu ulogu preuzima početkom 2024.

Sanchez je pokušavao ojačati zamah za međunarodnu mirovnu konferenciju čiji je cilj osigurati uspostavu “održive” palestinske države, rekao je u četvrtak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Sanchez je ranije rekao da bi samit Unije za Mediteran u Barceloni 27. i 28. novembra bio “idealno mjesto” za ponovno pokretanje izraelsko-palestinskog dijaloga jer bi dvije strane tamo “sjedile ravnopravno”.

I Izrael i Palestinska uprava (PA), koja upravlja ograničenim dijelovima Zapadne obale koju je okupirao Izrael, članovi su sredozemne grupe zajedno sa susjedima Jordanom, Libanom, Egiptom i Sirijom.

Kasnije u petak Sanchez i de Croo posjetili su granični prelaz Rafah između Egipta i Gaze, trenutno jedini koji omogućuje pristup opkoljenoj enklavi.

De Croo je pozvao Izrael da otvori više prelaza u Gazu “jer nedužni civili pate i treba im pomoć”.

Sanchez je tokom posjete Rafi rekao da trenutno četverodnevno primirje u Gazi nije dovoljno i da je potreban trajni prekid vatre.

Borbe između izraelskih trupa i boraca Hamasa prekinute su u petak prvi put u sedam sedmica prije planiranog oslobađanja civilnih taoca koje drži Hamas u zamjenu za palestinske zarobljenike.

Borbe su izbile 7. oktobra kada je Hamas izveo napad na južni Izrael, ubivši oko 1200 ljudi, prema izraelskim dužnosnicima.

Izrael je odgovorio razornim napadom na Gazu, ubivši više od 15.000 ljudi, uključujući više od 6.000 djece, prema palestinskim vlastima.

Izvor: Al Jazeera i agencije