Tajvan tvrdi da je australski ratni brod plovio kroz Tajvanski moreuz

Tajvan je saopćio da je australski ratni brod plovio kroz Tajvanski moreuz, osjetljivi i uski vodeni put koji odvaja taj demokratski uređeni otok od Kine.

Australska mornarica prolazi kroz Tajvanski moreuz jer je to najkraći put između Istočnog i Južnog kineskog mora, kaže analitičar Euan Graham (Reuters - Ilustracija)

Tajvan je u petak saopćio da je australski ratni brod plovio kroz Tajvanski moreuz, osjetljivi i uski vodeni put koji odvaja taj demokratski uređeni otok od Kine.

Brod, čiji naziv nije naveden, ušao je u moreuz u četvrtak i plovio u smjeru juga, saopćilo je ministarstvo, prenosi Hina.

Tajvanska vojska je cijelo vrijeme držala stražu, reklo je ministarstvo, ne navodeći detalje.

Australska vlada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Euan Graham, viši analitičar na Australskom institutu za stratešku politiku, rekao je da je australska mornarica već prošla kroz Tajvanski moreuz, ali je “odlučila to ne objaviti”.

Plovidba se događa u teškom trenutku u vojnim odnosima Australije i Kine, iako dvije zemlje nastoje vratiti svoje veze na pravi put.

Prošle sedmice Canberra se požalila na izgred u kojem su sudjelovali kineski ratni brod i brod australske mornarice u japanskom isključivom ekonomskom pojasu u kojem je povrijeđen australski vojni ronilac.

‘Rutinski tranziti’

Američka mornarica šalje brodove kroz moreuz otprilike jednom mjesečno u, kako ih naziva, “rutinskim” tranzitima.

Kina se tome redovito protivi.

Tajvan se u posljednje četiri godine žalio na ponovljene kineske vojne aktivnosti oko otoka, posebno u moreuzu.

Tajvan, čija vlada odbacuje tvrdnje Kine o suverenosti, priprema se za predsjedničke i parlamentarne izbore 13. januara.

Australska mornarica prolazi kroz Tajvanski moreuz jer je to najkraći put između Istočnog i Južnog kineskog mora, rekao je Graham. “To je samo korištenje međunarodnog prava prolaza kroz taj moreuz. To nije sporno područje međunarodnog prava – Kina sama odlučuje od toga napraviti problem”, rekao je.

Izvor: Agencije