Američka flota služi Izraelu

Slanje dva nosača aviona ima za cilj da odvrati sve druge strane od širenja sukoba, kazali su američki zvaničnici, implicirajući na libanski Hezbollah i Iran.

Američki nosač USS Gerald R. Ford je pomjeren ka istoku Mediterana kako bi ojačao regionalno odvraćanje (Reuters)

Samo dva dana nakon što su Islamski pokret otpora Hamas i palestinske frakcije 7. oktobra probili granični pojas koji okružuje Pojas Gaze pod nazivom „Operacija Potop Al-Aksa“, SAD je pomjerio nosač aviona USS Gerald Ford u pravcu Sredozemnog mora.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je da je naredio pomjeranje nosača i grupe mornaričkih brodova, među kojim je i raketni razarač, ka istoku Mediterana kako bi ojačao regionalno odvraćanje.

Američko ministarstvo odbrane je 13. oktobra objavilo da će Izraelu obezbijediti municiju i opremu, te pojačati američke snage na Bliskom istoku kao odgovor na napade koje vrši Hamas.

Sateliti su 23. oktobra locirali USS Gerald Ford na zapadu Kipra zajedno sa tri pomorska broda koja su ga pratila.

Slanje drugog nosača

SAD je ispratio dolazak USS Geralda Forda na istok Mediterana slanjem drugog nosača aviona USS Eisenhower iz mornaričke baze Norfolk u Virginiji 15. oktobra, kao dio napora za „odvraćanje neprijateljskih postupaka protiv Izraela“, prema izjavi američkog ministra odbrane Lloyda Austina.

Uz nosač aviona USS Gerald Ford, 5. novembra na istok Mediterana došla je i udarna grupa koja je uključivala krstaricu sa navođenim raketama USS Philippine Sea, razarače sa navođenim raketama USS Gravely (DDG 107), razarač USS Mason (DDG 87), Carrier Air Wing 3, te devet eskadrila aviona.

Slanje dva nosača aviona ima za cilj da odvrati sve druge strane od širenja sukoba, kazali su američki zvaničnici, implicirajući na libanski Hezbollah i Iran. Međutim, jedan zvaničnik turskog ministarstva odbrane je 19. oktobra izjavio za Al Jazeeru da su ih američki zvaničnici obavijestili da iza približavanja dva američka nosača aviona Izraelu stoji potencijalna evakuacija civila.

USS Dwight D. Eisenhower i USS Gerald Ford učestvovali su u zajedničkim vježbama prije nego je prvi sa udarnom grupom krenuo prema jugu, u pravcu Crvenog mora, i nastavio put do Zaljeva, u koji je ušao 27. novembra.

Američki brodovi su na Bliskom istoku bili u vrijeme kada je nekoliko izraelskih komercijalnih brodova bilo izloženo napadima dok su prolazili kroz Crveno more i Adenski zaljev.

Jemenska grupa Husi je 19. novembra objavila da je zaplijenila brod Galaxy Leader koji pripada firmi u vlasništvu izraelskog biznismena Ramija Ungara i odvela ga sa svojim timom u luku Hodeidah.

U izjavi grupe navodi se da će ciljati sve vrste brodova sa izraelskom zastavom i brodove kojim upravljaju izraelske kompanije ili su u vlasništvu izraelskih kompanija, „zbog izraelske agresije na Pojas Gaze“. Narednog dana, grupa Husi je objavila videoisječke koji dokumentiraju operaciju kontrole broda Galaxy Leader u Crvenom moru, dan nakon saopštenja.

Presretanje dronova

Centralna komanda SAD-a je 22. novembra na platformi X saopštila da je „nekoliko napadačkih dronova lansirano u istom smjeru“ iz nekoliko područja u Jemenu koji su pod kontrolom Husa. Razarač Thomas Hudner je 15. novembra oborio još jedan dron koji je „išao ka brodu“, kazala je Komanda.

Uz saopštenje o dolasku nosača aviona USS Eisenhower u Arapski zaljev 26. novembra, u blizini Adenskog zaljeva došlo je do napada na tanker u vlasništvu izraelskog biznismena, čije okolnosti nisu bile jasne.

Posada naftnog tankera Central Park u vlasništvu kompanije Zodiac Maritime, povezane sa izraelskom porodicom Ofer, uputila je poziv upomoć uslijed napada koji se desio dok je tanker prolazio obalom Adenskog zaljeva u Indijskom okeanu.

Narednog dana, Američka centralna komanda objavila je da su dvije balističke rakete ispaljene iz područja kojim upravljaju Husi u Jemenu u pravcu američkog razarača u Adenskom zaljevu. Rakete su pale u Adenski zaljev na udaljenosti od deset nautičkih milja od američkog razarača, koji nije pogođen niti mu je nanijeta šteta, pojasnila je Komanda u saopštenju na platformi X.

Istog dana, Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona, saopćio je da je posada američkog razarača USS Mason uhapsila pet osoba za koje se vjeruje da su Somalijci, nakon što nisu uspjeli zaplijeniti tanker Central Park.

„Pet naoružanih osoba … pokušalo je pobjeći malim čamcem. Mason je ušao u trag napadačima, što je na kraju dovelo do njihove predaje. Prema prvim indikacijama, ovih pet napadača su Somalijci“, kazao je Ryder za novinare, opisujući incident kao „operaciju koja je jasno povezana sa piratstvom“.

 

Izvor: Al Jazeera