Američka podmornica s navođenim projektilima stigla na Bliski istok

Podmornica, koja nije imenovana, pridružuje se brojnim drugim plovilima američke mornarice koja su već u toj oblasti, uključujući dvije udarne grupe nosača aviona.

Centralna komanda SAD-a objavila je fotografiju na kojoj se vidi podmornica u Sueckom kanalu [Centralna komanda SAD-a]

Vojska Sjedinjenih Američkih Država saopćila je da je američka podmornica s navođenim projektilima stigla na Bliski istok.

Centralna komanda SAD-a saopćila je na društvenim mrežama da podmornica klase Ohio ulazi u njenu zonu odgovornosti, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Postavljena je i fotografija na kojoj se vidi podmornica u Sueckom kanalu, sjeveroistočno od Kaira.

Vojska rijetko najavljuje kretanje ili operacije svoje flote podmornica s balističkim i vođenim projektilima, a ova najava je jasna poruka odvraćanja usmjerena na Iran i njegove saveznike u regiji.

Podmornica, koja nije imenovana, pridružuje se brojnim drugim plovilima američke mornarice koja su već u toj oblasti, uključujući dvije udarne grupe nosača aviona.

Napad na iranske objekte

Sjedinjene Američke Države objavile su krajem oktobra da su napale dva objekta u Siriji koje koristi iranska Revolucionarna garda i grupe koje podržava Iran, nakon niza napada na američke snage u Iraku i Siriji.

Udari su uslijedili nakon što je administracija predsjednika Joea Bidena obećala odgovoriti na napade na američko osoblje za koje je Washington okrivio naoružane grupe koje podržava Iran.

Izvještaji o napadima na američke snage u regiji porasli su od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra, kada je palestinska grupa pokrenula napad bez presedana na Izrael, za koji izraelski dužnosnici kažu da je ubio više od 1.400 ljudi.

Najmanje 9.922 Palestinca je ubijeno u izraelskim napadima na Gazu i okupiranu Zapadnu obalu od 7. oktobra.

Izvor: Agencije