FAO upozorava na ogromne skrivene troškove proizvodnje hrane

Proizvodnja hrane u cijelom svijetu ima skrivene troškove po zdravlje, životnu sredinu i društvo, koji iznose najmanje 10.000 milijardi američkih dolara godišnje, što je gotovo 10 posto globalnog BDP-a.

U siromašnim državama, skriveni troškovi se uglavnom odnose na siromaštvo i pothranjenost (Reuters - Ilustracija)

Komercijalna poljoprivredna proizvodnja hrane u cijelom svijetu ima skrivene troškove po zdravlje, životnu sredinu i društvo, koji iznose najmanje 10.000 milijardi američkih dolara godišnje, što je gotovo 10 posto globalnog BDP-a, pokazuje analiza koju je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO), prenosi agencija Beta.

U redovnom godišnjem izvještaju SOFA o hrani i poljoprivredi, koji je obuhvatio 154 države, navodi se kako je više od 70 posto tih takozvanih skrivenih troškova posljedica nezdrave ishrane, bogate brzom hranom, masnoćama i šećerom, što vodi ka gojaznosti i bolestima koja umanjuju radnu sposobnost.

Posljedica je gubitak radne snage, što je posebno izraženo u državama sa visokim ili višim srednjim prihodima, navodi FAO.

Siromaštvo i pothranjenost

Jedna petina skrivenih troškova povezana je sa emisijom štetnih plinova i azota, potrošnjom vode i prenamjenom zemljišta. Taj problem, kako se navodi, pogađa sve države, a njegov je obim vjerovatno potcijenjen zbog nedostupnosti pouzdanih podataka.

U siromašnim državama, skriveni troškovi se uglavnom odnose na siromaštvo i pothranjenost. Te države srazmerno najteže pogađaju skriveni troškovi svjetske komercijalne poljoprivredne proizvodnje hrane, njenog skladištenja i potrošnje.

U izvještaju FAO poziva vlade širom svijeta i privatni sektor da detaljnije analiziraju te troškove i da poduzmu mjere za ublažavanje štetnih posljedica. Također, vlade se pozivaju da analizom pravih troškova transformiraju sistem primjerne poljoprivredne proizvodnje kako bi se suprostavile klimatskim promjenama, nejednakosti i osigurale prehrambenu sigurnost.

Izvor: Agencije