Slovačka blokira planiranu isporuku oružja Ukrajini

Slovačka vlada koju čini proruski i desno orijentisana stranka SNS nije odobrila donaciju vojne opreme Ukrajini vrijednu 40,3 miliona eura.

Nova koalicijska vlada u Poljskoj, koju od kraja oktobra vodi Robert Fico [na fotografiji], objavila je da će pomoć Ukrajini od sada biti ograničena na 'humanitarnu i civilnu' (Reuters)

Slovačka vlada u srijedu je odlučila blokirati veliku isporuku oružja Ukrajini, koju je toj zemlji obećala prethodna izvršna vlast.

“Vlada ne odobrava prijedlog o donaciji vojne opreme Ukrajini” u vrijednosti od 40,3 miliona eura, stoji na službenoj internet stranici vlade.

Predloženi četrnaesti paket pomoći o kojem je odluku donijelo bivše vodstvo ministarstva odbrane odnosilo se na isporuku municije od 7,62 mm i municije velikog kalibra za topove 125 mm te na isporuku raketa za protivzračnu odbranu, minobacače i minsko-eksplozivna sredstva, piše AFP.

Humanitarna i civilna pomoć

Nova koalicijska vlada, koju od kraja oktobra vodi Robert Fico, a čini je proruski i krajnje desno orijentisana stranka SNS, objavila je da će pomoć Ukrajini od sada biti ograničena na “humanitarnu i civilnu”, prenosi Hina.

Fico je u utorak rekao kako “niko neće sprečavati neku slovačku kompaniju da proizvodi oružje i isporučuje ga Ukrajini, želi li ona to.”

Od početka rata koji je Rusija započela u susjednoj Ukrajini, Slovačka je Kijevu isporučila vojnu opremu u vrijednosti koja se procjenjuje na 671 milion eura.

Izvor: Agencije