Sukob na protestu u Madridu zbog pregovara s Kataloncima

Demonstranti u Madridu su pod državnim zastavama Španije uzvikivali uvrede na račun vršioca dužnosti premijera Pedra Sancheza, a neki ga nazivali ‘nacistom’.

Demonstranti su gurali barijere koje je postavila policija s opremom za nerede, a ona je odgovorila gumenim mecima i palicama (Reuters)

Policija se u utorak navečer drugi put za dva dana sukobila s demonstrantima koji se protive pregovorima Vlade Španije i separatističkih partija pokrajine Katalonije o mogućoj amnestiji za hiljade ljudi uključenih u pokret za nezavisnost Katalonije.

Demonstranti u Madridu su pod državnim zastavama Španije uzvikivali uvrede na račun vršioca dužnosti premijera Pedra Sancheza, a neki ga nazivali “nacistom”.

Demonstranti su gurali barijere koje je postavila policija s opremom za nerede, a ona je odgovorila gumenim mecima i palicama, prenosi Beta.

Vlada je saopćila da je skupu u utorak na kapiji nacionalnog sjedišta vladajuće Socijalističke partije u Madridu bilo gotovo 7.000 ljudi, što je dvostruko više od broja demonstranata dan ranije.

 

Sličnih protesta bilo je i u drugim gradovima.

Tri osobe su uhapšene u ponejdeljak, rekao je predstavnik centralnih vlasti.

Glasnogovornica krajnje desničarske stranke Vox, koja je treća po veličini u Parlamentu, kazala je u utorak da ta stranka ne podržava nasilje na tim skupovima, ali da podržava protest protiv Vlade.

Sanchez, lider socijalista, osudio je proteste, rekavši da ih vode “reakcionari”.

Premijer pregovara s katalonskim separatističkim partijama da dobije njihovu podršku u nastojanju da ponovo formira vladu i zadrži svoju koaliciju lijevog centra na vlasti poslije neuspješnih izbora u julu.

Dvije separatističke stranke zahtijevale su u zamjenu za njihove glasove u Parlamentu sveobuhvatnu amnestiju, koja bi uključivala njihove lidere koji su pobjegli iz Španije poslije pokušaja secesije 2017. godine.

To je razbjesnilo mnoge u Španiji, uključujući vodeće opozicione stranke na desnici, koje optužuju Sancheza da se povinuje prekršiteljima zakona.

Konzervativna Narodna partija Španije, glavna opoziciona stranka, pozvala je na svoj protest protiv pregovora o amnestiji u nedjelju na javnim trgovima u svim glavnim gradovima pokrajina.

 

“Neću dozvoliti da moja zemlja traži oproštaj od onih koji su napali njene institucije”, rekao je lider Narodne stranke Alberto Nunez Feijoo.

Posljednjih sedmica bilo je i drugih protesta, ali su bili mirni.

Sanchez ima rok do 27. novembra da formira novu vladu, ili će Parlament automatski biti raspušten i novi izbori raspisani za januar.

Uprkos gubitku snage posljednjih godina, katalonski separatistički pokret zadržava snažnu podršku u toj bogatoj sjeveroistočnoj regiji, uključujući kontrolu nad regionalnom vladom.

Izvor: Agencije