Sjeverna Koreja spremna lansirati još špijunskih satelita

Cilj je prikupiti informacije o vojnim aktivnostima neprijatelja, navodi državna novinska agencija.

Sateliti će biti napravljeni po uzoru na Malligyong-1 koji je Pyongyang lansirao u novembru (Reuters)

Sjeverna Koreja je odlučna da lansira još špijunskih satelita u bliskoj budućnosti kako bi prikupila informacije o vojnim aktivnostima svojih neprijatelja, navodi državna novinska agencija KCNA.

Sateliti će biti napravljeni po uzoru na satelit Malligyong-1 koji je Pyongyang lansirao u novembru, a za koji su vlade SAD-a, Južne Koreje i Japana saopćile da je prekršio rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

“Ako je potrebno, savršeno će obaviti posao usmjeravanja i vođenja nas prema supersnažnom udaru”, navodi se u komentaru koji brani svemirski program, kao pravo te zemlje na samoodbranu.

Savjetnici za nacionalnu sigurnost SAD-a, Južne Koreje i Japana u subotu su održali trilateralni sastanak u Seulu na kome su razgovarali o Sjevernoj Koreji i drugim globalnim pitanjima.

Kritike Južnoj Koreji

U zasebnom članku za KCNA, Ro Ju Hyon, kojeg je novinska agencija opisala kao analitičara za međunarodne odnose, kritizirao je Južnu Koreju zbog “nepromišljene vojne pomoći Ukrajini”, prenijela je Fena, pozivajući se na Reuters.

Citirao je članak Washington Posta u ovoj sedmici u kojem se navodi da je Južna Koreja indirektnim dostavljanjem granata kalibra 155 milimetara učinila da je ona “veći dobavljač artiljerijske municije za Ukrajinu od svih evropskih zemalja zajedno”.

Izvor: Agencije