Vijeće sigurnosti UN-a će raspravljati o međunarodnim sudovima

U utorak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ima polugodišnju raspravu o Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za kaznene sudove.

Rusija je redovno kritizirala imenovanje Sergea Brammertza (Reuters)

U utorak Vijeće sigurnosti Ujedinjenihz naroda ima polugodišnju raspravu o Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za kaznene sudove (IRMCT).

Predsjednica IRMCT-a, sutkinja Graciela Gatti Santana, i glavni tužitelj IRMCT-a Serge Brammertz izvijestitelji su na raspravi.

Mandat glavnog tužitelja i radni period IRMCT-a ističe 30. lipnja 2024. godine.

IRMCT – s ograncima u Den Haagu, Nizozemska, i Arusha, Tanzanija – usmjeren je na dovršetak rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR), koji su zatvoreni u prosincu 2017, odnosno prosincu 2015. godine.

Žalbeno vijeće izreklo posljednju presudu

Od osnivanja su zadaće IRMCT-a uključivale saslušanje preostalih suđenja i žalbi pred MKSJ-om i MKSR-om; lociranje i uhićenje tri preostala bjegunca optužena od ICTR-a; pomoć nacionalnim jurisdikcijama sa zahtjevima vezanim uz procesuiranje međunarodnih zločina počinjenih u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji; praćenje predmeta upućenih nacionalnim sudovima; izvršenje kazni; zaštita svjedoka i žrtava; čuvanje arhivske građe.

IRMCT je uspostavljen 2010. godine Rezolucijom 1966, u kojoj je rečeno da će “Mehanizam nastaviti nadležnost, prava i obveze i bitne funkcije ICTY-a i ICTR-a” te da “treba biti mala, privremena i učinkovita struktura, čije funkcije, a veličina će se vremenom smanjivati, s malim brojem osoblja proporcionalnim smanjenim funkcijama”.

Posljednja polugodišnja rasprava Vijeća o IRMCT-u održana je 12. lipnja.

U brifingu je Gatti Santana napomenula da je žalbeno vijeće IRMCT-a nedavno izreklo posljednju presudu u vezi sa zločinima počinjenim tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji u predmetu Tužitelj protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića i rekla da je “s tom presudom ambiciozan put [MKSJ-a] došao do kraja, utoliko što su okončani predmeti protiv svih 161 osobe koje je taj Tribunal optužio”.

‘Više zahtjeva za pomoć nego ikad prije’

Brammertz je istaknuo da pod vodstvom Gatti Santane IRMCT “aktivno planira budućnost kao prava rezidualna institucija”, naglašavajući da još uvijek ima “važan posao za obaviti”.

Spomenuo je da više od 1.000 bjegunaca još nije procesuirano u Ruandi i rekao da nacionalni tužitelji u bivšoj Jugoslaviji još uvijek obrađuju nekoliko tisuća slučajeva, prije nego što je primijetio da je njegov ured “primio više zahtjeva za pomoć nego ikad prije”.

Nastavak praćenja rada IRMCT-a i provedbe njegovog mandata ključno je pitanje za Vijeće sigurnosti UN-a.

Članovi su mogli odabrati korištenje zatvorenog formata Neformalne radne skupine za međunarodne sudove kako bi imali iskrenu raspravu s Gatti Santanom i Brammertzom o sljedećoj fazi rada IRMCT-a.

Članovi također mogu koristiti ovaj format za postavljanje pitanja o tome postoji li nešto što Vijeće sigurnosti UN-a može učiniti kako bi pomoglo u rješavanju tri problema koje je identificirala Gatti Santana tijekom brifinga 12. lipnja.

Članovi Vijeća sigurnosti UN-a uglavnom pozitivno ocjenjuju IRMCT i napredak koji je postigao, s izuzetkom Rusije.

Brammertzu nedavno produžen mandat

Rusija je redovito kritizirala imenovanje Brammertza, koji je bio tužitelj ICTY-ja od 2008. do njegovog zatvaranja 2017. godine, a bila je suzdržana pri rezolucijama o njegovom ponovnom imenovanju 2016, 2018, 2020. i 2022. godine.

Rusija je, također, bila dosljedno kritična prema ICTY-u.

Pregovori o Rezoluciji 2637, kojom je Brammertzu nedavno produžen mandat, bili su dugotrajni i teški.

Područje neslaganja tijekom pregovora bilo je kako okarakterizirati zaključke izvješća UN-ovog Ureda za unutarnje nadzorne službe (OIOS) od 23. veljače 2022. godine, u kojem se pregledavaju metode i rad IRMCT-a.

Rusija je očito predložila formulaciju u kojoj se navodi da IRMCT nije uspio provesti sve preporuke OIOS-a i predložila je formulaciju kojom se od OIOS-a poziva da izradi nove preporuke o procjeni IRMCT-ovih metoda i rada koji se odnosi na njegovo zatvaranje, posebno s naglaskom na smanjenje osoblja.

Dvije članice su bile za brisanje teksta

Rusija je, također, očito tražila uključivanje jezika u kojem se izražava zabrinutost da IRMCT nije uspio pokazati nikakvo vidljivo smanjenje svog osoblja ili proračuna.

Međutim, većina članova nije podržala takav jezik i on nije dodan u rezoluciju.

Jezik koji se odnosio na važnost osiguranja prava osoba koje su pritvorene prema ovlaštenju IRMCT-a – uključujući ona koja se odnose na zdravstvenu skrb – također je bio sporan.

Najmanje dvije članice očito su bile za brisanje ovog teksta, no Rusija se usprotivila brisanju.

Rusija je opetovano naglašavala važnost zaštite osoba koje je zatočio IRMCT i održavanja njihovog pristupa medicinskoj skrbi, često se posebno pozivajući na slučaj Ratka Mladića.

Izvor: Al Jazeera