Analitičari: Oni koji su pod američkom hegemonijom nisu iskoristili ‘priliku’ koju im je pružio rat u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres priznao je da su autoritet i kredibilitet Vijeća sigurnosti narušeni nesposobnošću da usvoji rezoluciju o prekidu vatre u Gazi.

Politički analitičari su se složili da su izraelski rat u Pojasu Gaze i neograničena američka podrška okupatoru u zločinima koje čini pokazali nedjelotvornost međunarodnog prava i međunarodnog legitimiteta (Al Jazeera)

Politički analitičari su se složili da su izraelski rat u Pojasu Gaze i neograničena američka podrška okupatoru u zločinima koje čini pokazali nedjelotvornost međunarodnog prava i međunarodnog legitimiteta. Također su se složili da zemlje i međunarodne institucije koje su pod američkom hegemonijom nisu iskoristile priliku koju im je pružio ovaj rat da poboljšaju svoju poziciju spram te hegemonije.

Izrael već 66 dana ispaljuje najsurovije oružje iz svog vojnog arsenala na opkoljene stanovnike Pojasa Gaze, što je rezultiralo sa oko 70.000 mrtvih i ranjenih, od kojih su dvije trećine žene i djeca. Pored toga, Washington je iskoristio svoje pravo veta da se odustane od poziva UN-a na humanitarni prekid vatre u Gazi.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres priznao je da su autoritet i kredibilitet Vijeća sigurnosti narušeni nesposobnošću da usvoji rezoluciju o prekidu vatre u Gazi. Ponovo je upozorio na mogućnost kolapsa zdravstvenog i javnog sistema u Pojasu te raseljavanje stanovništva, uprkos ranijem dogovoru da je ovakav ishod neophodno izbjeći.

Pisac i politički istraživač Wissam Afifa rekao je da je međunarodni odnos spram izraelskog rata u Pojasu Gaze jasno pokazao da je jezik sile postao dominantan i da međunarodno pravo i međunarodni legitimitet više nemaju nikakav smisao, jer su države i institucije nemoćne spram američke hegemonije.

Bijela zastava

U emisiji pod nazivom „Gaza… Šta dalje?“ Wissam je rekao da poruka Guterresa, koju je uputio Vijeću sigurnosti pozivajući ga da traži prekid vatre u Gazi, nama pokazuje groznu sliku ove međunarodne organizacije kojoj je ponuđena posljednja bijela zastava, ističući da istim putem ide i rad ostalih međunarodnih institucija.

Istakao je da se pozicija Crvenog krsta svela na podnošenje pritužbi na nemogućnost obavljanja svoje uloge, uprkos tome što je u prethodnim ratovima imao određenu ulogu koja mu je davala prostor da zadrži svoje prisustvo kako bi se moglo reći da postoje institucije i međunarodna zajednica koje igraju neutralnu ulogu, ali to više nije moguće u ovom ratu.

Pisac i politički istraživač Sari Arabi smatra da je riječ o nečemu većem od pitanja nesposobnosti međunarodnih institucija i njihove uloge u ovom ratu. Čak ni uloge koje su ranije bile uobičajene i stabilne, poput komunikacije Crvenog križa sa palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, ovih dana više ne mogu da se obavljaju.

Istakao je da palestinski zatvorenici žive u nezamislivim uslovima, koji podrazumijevanju kršenja i potpuno lišavanje njihovih prava, pri čemu nema nikakavog stava ili ozbiljnih izjava o ulozi i odgovornosti Crvenog krsta, a to je ono prema čemu se može mjeriti djelotvornost svih međunarodnih institucija.

Neiskorištena prilika

On smatra da je rat u Gazi svim zemljama, snagama i tijelima pod američkom hegemonijom (koja se realizira preko administracije Washingtona koja okreće leđa međunarodnim zakonima) pružio pravu priliku da poboljšaju svoju poziciju pred ovom degradirajućom slikom ljudskog dostojanstva i čovječnosti, ali, nažalost, ova prilika nije iskorištena na pravi način još uvijek.

Kada je riječ o stavu arapskih zemalja, mjesec dana nakon arapsko-islamskog samita, Wissam Afifa smatra da postoji praznina koja je, zapravo, zaostavština Arapske lige. Čak ni jednostavne odluke vezane za ulazak neophodne pomoći nisu implementirane. Sve se završilo upozorenjem naroda Gaze na prinudno raseljavanje, bez doprinosa ublažavanju njihovog tereta.

Spisateljica Sari Orabi vjeruje da je stvar ozbiljnija od nemogućnosti i neuspjeha arapskih zemalja, i to na osnovu slabih odluka arapsko-islamskog samita i procurjelih informacija o odbijanju arapskih zemalja prijedloga rezolucije. Tome se dodaju mediji ovih zemalja koji usvajaju cionistički narativ o ratu u Gazi.

Izvor: Al Jazeera