Teheran potvrdio da SAD kupuje iransku ‘tešku vodu’

Unatoč sankcijama koje je uveo Islamskoj Republici, Washington preko trećih strana kupuje iransku ‘tešku vodu’, koja se koristi u nuklearnim reaktorima, kažu iranski dužnosnici.

Predsjednik Iranske agencije za atomsku energiju Mohammad Eslami [Lisa Leutner/AP]

Predsjednik Iranske agencije za atomsku energiju Mohammad Eslami potvrdio je da Sjedinjene Američke Države kupuju “tešku vodu” koju proizvodi Iran i koja se koristi u nuklearnim reaktorima.

Iranska novinska agencija IRNA objavila je da se Eslami obratio na ceremoniji održanoj u Teheranu, prenosi Anadolija.

Napominjući da je nuklearni program njegove zemlje zasnovan na Sporazumu o sigurnosnoj inspekciji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, Eslami je kazao da Iran nastavlja saradnju s IAEA-om na ovim osnovama.

Potvrdio je izjavu iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amira-Abdollahiana da SAD, unatoč sankcijama koje je uveo Islamskoj Republici, preko trećih strana kupuje iransku “tešku vodu”.

Oblik vode koji sadrži ‘teški vodik’

“Mi zvanično prodajemo našu ‘tešku vodu’. SAD ju je jednom kupio, a sada postoje zahtjevi iz drugih država da je kupe. Naša strategija je da ‘tešku vodu’ preradimo i koristimo u okviru pravila”, rekao je Eslami.

Abdollahian je ranije kazao kako SAD, unatoč sankcijama koje je uveo Iranu, preko trećih strana kupuje iransku “tešku vodu”, koja se koristi u nuklearnim reaktorima.

Naglasio je da su, unatoč američkim sankcijama, najrazvijenija područja u zemlji sektori raketa i nuklearne energije.

“SAD kupuje iransku ‘tešku vodu’ preko posrednika. Zapadni dužnosnik rekao mi je da najkvalitetnija ‘teška voda’ proizvedena u cijelom svijetu dolazi iz Irana”, kazao je Abdollahian.

“Teška voda”, oblik vode koji sadrži “teški vodik”, opisuje se kao drugi najtraženiji nuklearni materijal nakon uranija.

Abdollahian je naveo kako nije postignut nikakav napredak u oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji je zapravo nestao nakon jednostranog povlačenja SAD-a 2018. godine.

Nakon nuklearnog sporazuma postignutog između Irana i grupe zemalja P5+1 u julu 2015. godine, Teheran je objavio da je potpisan sporazum s američkom kompanijom o prodaji 32 tone “teške vode” SAD-u, ali kasnije nije potvrđeno da li je sporazum proveden.

Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma

Prema nuklearnom sporazumu, iako vlada u Teheranu može koristiti “tešku vodu” u reaktoru Arak, koji je restrukturiran u skladu sa sporazumom, višak zaliha “teške vode” ili obogaćenog uranija izvozi se na inostrano tržište.

U tom periodu Iran je Rusiji prodao oko 70 tona “teške vode”.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump jednostrano se povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo počeo uvoditi sankcije Iranu.

Islamska Republika je, kao odgovor, prekinul provoditi obaveze iz nuklearnog sporazuma.

Izvor: Agencije