Bloomberg: Hamasovi jeftini dronovi nadmašuju visoku tehnologiju izraelske vojske

Hamasovo korištenje komercijalnih dronova za napade otkrilo je velike nedostatke u zračnoj i kopnenoj odbrani Izraela kojom se on hvalio.

Dron "Al-Zawari" koji pripada Brigadama al-Qassam (Društvene mreže)

Američki sajt Bloomberg objavio je da su jeftini dronovi Islamskog pokreta otpora (Hamas) – koji su opremljeni za nošenje eksploziva i uništavanje kamera, komunikacijskih sistema i pušaka na daljinsko upravljanje – otkrili nedostatke visoke tehnologije koju koristi Izrael te da predstavljaju izazov za tehnološki najnaprednije snage u svijetu.

Na sajtu, u izvještaju koji je napisala Marissa Newman, navedeno je da vojnike na južnoj granici Izraela 7. oktobra nije uznemirila eksplozija raketa koje su dopirale iz Gaze, nego neobičan zvuk koji nikada ranije nisu čuli. To je zvuk koji je nastao u trenutku kada je flota komercijalnih dronova, dostupnih za samo 6.500 dolara, prekrila nebo iznad izraelske granične ograde, koja vrijedi milijardu dolara.

Bentzion Levinson, izvršni direktor kompanije Heven Drones, koja snabdijeva izraelsku vojsku teretnim dronovima i H2 dronovima (dronovima na vodik), vjeruje da je rat s Hamasom poziv za buđenje vrhunskim armijama i njihovom smrtonosnom potencijalu. Rekao je: „Imamo ove ogromne dronove, imamo avione, naša tehnologija je mnogo naprednija.“

Hamasovo korištenje komercijalnih dronova za napade (kakve je Ukrajina koristila u prvim danima ruske invazije) otkrilo je velike nedostatke u zračnoj i kopnenoj odbrani Izraela kojom se on hvalio, budući da svojim taktikama i sa malim budžetom nadmašuje daleko naprednijeg protivnika.

Neuspjeh sistema upozorenja

Čak i pored visokotehnoloških sistema nadzora, hiljade Hamasovih boraca prevezle su se preko granice u kamionima i jedrilicama. Glasnogovornik izraelske vojske odbio je komentirati kako se suprotstaviti dronovima, kao i neuspjeh sistema upozorenja, rekavši: „Ovakva pitanja će se proučavati u kasnijoj fazi nakon rata.“

Kako bi otkrio dronove – navodi sajt – Izrael je razvio sistem „željezne kupole“, koji koristi presretače za zaštitu od nadolazećih projektila kratkog dometa, ali su mnogi Hamasovi dronovi i dalje sposobni da prodru u područje koje Izrael kontroliše.

Na sajtu je objavljeno da vojska testira sistem baziran na laseru, napravljen za presretanje manjih projektila i onih koji su manjeg dometa, ali neće biti spreman još najmanje godinu dana.

Među sistemima koje je razvilo Izrael, a koji se sada testiraju na terenu u vojnim bazama, nalazi se i aplikacija koja povezuje dvije kamere mobilnih telefona i audio sistema za skeniranje neba u potrazi za dronovima, te koristi 3D štampanu školjku koja se može instalirati na vozila.

Strašan program

Hamasovi napadi dronom još uvijek predstavljaju snažnu prijetnju, prema Liranu Antebiu, višem istraživaču na Institutu za nacionalnu sigurnost u Izraelu, koji kaže: „Oni vam daju mogućnost da koristite preciznu ili navođenu municiju, nešto što su do prije nekoliko godina mogle učiniti samo visoko razvijene zemlje. Sa kriminalnim umom i malom opremom možete učiniti strašne stvari, poput prvog napada Hamasa.“

Hamas je razvio ove taktike – kako navodi sajt – sa svojim saveznikom Iranom i tuniskim inžinjerom Muhamedom al-Zawarijem, koji je predvodio grupu za razvoj dronova prije nego što su ga ubili izraelski obavještajci 2016. godine, a njegovo je ime dato jednom modelu dronova.

Na sajtu se navodi da učinkovitost Hamasovih dronova povećava strahove od toga da nevladini akteri mogu razviti smrtonosno oružje koristeći tehnologiju dvostruke namjene, čijoj prodaji se ne može ući u trag. Također se strahuje da bi „ova jednostavna oprema mogla omogućiti sporednim igračima koordiniraciju razornih napada“.

Mnogi vojnici u Gazi pribjegli su pucanju na dronove, a izraelska vojska je rekla da je prvi put vojnicima u svakoj pješadijskoj jedinici dodijeljen ručni sistem preciznog ciljanja, sistem koji se može instalirati na jurišne puške i poboljšava tačnost ciljeva u pokretu, poput dronova ili neprijateljskih boraca.

Izrael je na granici sa Pojasom Gaze imao sistem posebno dizajniran za suprotstavljanje dronovima, ali još nije pokrenut. Može otkriti i kontrolirati dronove s udaljenosti od nekoliko kilometara i preusmjeriti ih dalje od njihovih ciljeva.

Izvor: Agencije