Načelnik belgijske vojske: Moguće sljedeće mete Rusije su Moldavija i Baltik

Evropa se mora pripremiti i staviti do znanja da se može brantii, upozorio je načelnik Generalštaba belgijske vojske, general Michel Hoffman.

Ako Rusija dobije rat, ona će na kraju obnoviti ratnu mašinu i svoje oružane snage, upozorio je Michel Hofman (Reuters)

Poslije Ukrajine, sljedeće mete Rusije mogle bi biti Moldavija i baltičke zemlje, a Evropa se mora pripremiti i staviti do znanja da se može brantii, upozorio je načelnik Generalštaba belgijske vojske, general Michel Hoffman.

Za belgijske novine VRT je tokom posjete belgijskim vojnicima stacioniranim u Rumuniji kazao da je Rusija već pokazala “da ima volju da napadne susjeda”, prenosi Tanjug.

Hofman je naveo da je govor ruskog predsjednika Vladimira Putina uvijek dvosmislen i da je “apsolutno moguće da će kasnije imati i druge ideje”.

Rusija moće obnoviti vojsku

“Evropa se mora hitno pripremiti i jasno staviti do znanja da se može braniti” i da će “uzvratiti napad ako bude potrebno”, rekao je Hofman, prenosi briselski portal Politico.

Prema njegovim riječima, čak i ako se čini da su ruske snage trenutno oslabljene zbog tekućeg rata protiv Ukrajine, ta slabost je “privremena”.

“Ako Rusija dobije rat [protiv Ukrajine], ona će na kraju obnoviti ratnu mašinu i svoje oružane snage”, upozorio je Hofman.

Izvor: Agencije