Estonija spremna Ukrajini vratiti njene dezertere

Zvanični Tallinn trenutno može izručiti strane državljane njihovim matičnim zemljama samo ako protiv njih postoje krivične prijave.

Lauri Laanemets planira podnijeti inicijativu za bilateralni sporazum o tom pitanju (EPA)

Estonija je spremna, na zahtjev zvaničnog Kijeva, vratiti u Ukrajinu građane te zemlje koji se nisu odazvali vojnom pozivu.

Vijest su objavili estonski mediji, pozivajući se na izjavu ministra unutrašnjih poslova te zemlje Laurija Laanemetsa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Ako je to ono što je Ukrajini potrebno, Estonija može pronaći određenu osobu i predati je Ukrajini. Generalno, mi znamo gdje ti ljudi žive i čime se bave. Većina njih ima prebivalište i posao u Estoniji”, rekao je Laanemets.

Inicijativa za bilateralni sporazum

Iako zvanični Talin još nije primio takav zahtjev iz Kijeva, Ministarstvo unutrašnjih poslova Estonije je više puta tražilo od ukrajinskog ambasadora u Tallinnu i ministra unutrašnjih poslova da u slučaju potrebe zatraže podatke o ukrajinskim izbeglicama u Estoniji.

Laanemets planira podnijeti inicijativu za bilateralni sporazum o tom pitanju.

Estonija trenutno može izručiti strane državljane njihovim matičnim zemljama samo ako protiv njih postoje krivične prijave.

Izvor: Agencije