Borrell: Birači bi zbog straha mogli dati podršku desničarima u EU

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku je razmatrao trenutno stanje projekta Unije na prelazu godine između dva rata, u Ukrajini i Pojasu Gaze.

Josep Borrell je rekao da Evropa i dalje nudi atraktivan model za ljude iz cijelog svijeta (Reuters)

Evropski parlamentarni izbori u junu 2024. godine mogli bi biti sudbonosni kao što je predsjednička utrka u SAD-u, upozorio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Za The Guardian je kazao kako vjeruje da bi strah birača od nepoznatog mogao navesti da podrže desničarske populističke partije, prenosi Tanjug.

“Bojim se straha, bojim se da će Evropljani glasati vođeni strahom. Naučno je dokazano da strah pred nepoznatim i neizvjesnošću stvara hormon koji zahtijeva siguran odgovor. To je činjenica”, rekao je Borrell.

Borrell je razmatrao trenutno stanje projekta EU-a na prelazu godine između dva rata, jednog u Ukrajini i drugog u Pojasa Gaze.

Na predavanju održanom na samitu koji je organizirao magazin Le Grand Continent, on je rekao da oba sukoba ugrožavaju budućnost bloka, a u slučaju Ukrajine se plaši poraza ukoliko ne dođe do brze promjene kursa.

Borrell je kazao da ne vidi znake da je predsjednik Rusije Vladimir Putin spreman da stane ili se čak zadovolji sporazumom koji bi Moskvi omogućio da zadrži istočni dio Ukrajine.

Atraktivan evropski model

Povodom situacije u Gazi, rekao je da Hamas nije samo vojna sila, već ideja i kao takva može biti poražena samo boljim idejama, a ne samo bombama.

“Partije koje mogu igrati na strah u ljudskim bićima i daju loše odgovore na dobra pitanja mogu privući podršku evropskog stanovništva”, istakao je Borrell.

Prihvatio je da postoje i stvarni i uočeni razlozi za zabrinutost, ali je pozvao birače da podrže političke snage koje mogu dati jasnu analizu situacije.

“Ako to ne možemo uraditi, mislim da će evropski izbori biti opasni kao i oni u SAD-u”, naveo je Borrell.

Rekao je da Evropa i dalje nudi atraktivan model za ljude iz cijelog svijeta.

“Mi smo magnet za stotine hiljada ljudi koji žele doći da žive u Evropi. I lako je razumijeti zašto je to tako, kada uporedimo naš životni standard. Mi smo najbolja kombinacija političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije koju je čovječanstvo bilo u stanju stvoriti”, naglasio je Borrell.

Izvor: Agencije