SAD izveo napade na proiranske grupe u Iraku

Američki predsjednik Joe Biden naredio je napade na tri lokacije koje koristi Kataeb Hezbollah i saradničke grupe u Iraku.

Američki vojnici i uposlenici na meti su od početka rata u Gazi (Reuters - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države izvele su napade na položaje snaga koje sarađuju sa Iranom u Iraku nakon napada bespilotnom letjelicom u kojem su ranjena tri pripadnika američke vojske, od kojih je jedan u kritičnom stanju, objavila je Bijela kuća.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je napade na tri lokacije koje koristi Kataeb Hezbollah i saradničke grupe u Iraku, rekla je glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson u izjavi u ponedjeljak navečer.

Dodala je kako su napadi “konkretno fokusirani na aktivnosti bespilotnih letjelica”.

“Predsjedniku je najveći prioritet zaštita američkog osoblja”, rekla je. “Sjedinjene Američke Države će djelovati u vrijeme i na način po našem izboru ako se ti napadi nastave.”

Uništene ciljane mete

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su “nužni i proporcionalni” udari bili namijenjeni “remećenju i degradaciji” sposobnosti grupa povezanih s Iranom odgovornih za napade na američko osoblje, uključujući napad dronom na zračnu bazu Erbil u ponedjeljak.

“Današnji napad doveo je do tri ranjavanja američkog osoblja, ostavljajući jednog pripadnika u kritičnom stanju. Moje molitve su s hrabrim Amerikancima koji su danas ranjeni”, rekao je Austin.

“I dopustite mi da budem jasan – predsjednik i ja nećemo oklijevati poduzeti potrebne korake za odbranu SAD-a, naših trupa i naših interesa. Nema većeg prioriteta.”

Centralna komanda SAD-a saopćila je da prve procjene pokazuju da su napadi uništili ciljane objekte i da je vjerovatno ubijeno nekoliko boraca Kataeb Hezbollaha, te da nijedan civil nije ubijen.

Posljedice rata u Gazi

Napadi su najnoviji pokazatelj kako izraelski rat u Gazi odjekuje na Bliskom istoku, gdje postoji raširen bijes zbog sve većeg broja palestinskih žrtava.

Najmanje 20.424 Palestinca ubijena su od 7. oktobra, kada je palestinska oružana grupa Hamas pokrenula iznenadni višestruki napad na južni Izrael, navode palestinske vlasti.

Washington je okrivio iranske posredničke snage u Iraku i Siriji za stalne napade na američke i savezničke snage u regiji od početka rata u Gazi. Američki zvaničnici govorili su o najmanje 103 napada na njihove trupe u Iraku i Siriji od 17. oktobra.

Teheran nije komentirao najnovije napade, ali je ranije negirao da je uputio posredničke grupe da napadnu američke snage u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije