Rusija i Indija potpisale sporazume o izgradnji nuklearne elektrane

Rusija i Indija potpisale su sporazume o izgradnji budućih energetskih blokova nuklearne elektrane Kudankulam, izjavio je ministar vanjskih poslova Indije Subrahmanyam Jaishankar.

Ministar vanjskih poslova Indije Subrahmanyam Jaishankar ke rekao da je Rusija poseban partner Indiji u nekoliko oblasti (Reuters)

Rusija i Indija potpisale su sporazume o izgradnji budućih energetskih blokova nuklearne elektrane Kudankulam, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Indije Subrahmanyam Jaishankar.

On je tom prilikom istakao da je Rusija poseban partner Indiji u nekoliko oblasti, prenio je Tanjug agenciju TASS.

Naveo je da su među glavnim sektorima u kojima dvije zemlje tijesno sarađuju – odbrana, nuklearna energija i svemir.

“Saradnja u oblastima svemira i nuklearne energije ostvaruje se sa zemljama s kojima imate visok stepen povjerenja”, dodao je on.

Posjeta Rusiji

Ministar vanjskih poslova Indije Subrahmanyam Jaishankar boravi u posjeti Rusiji od 25. do 29. decembra.

Tokom četverodnevne posjete Rusiji, Jaishankar se sastaje sa kolegom, ruskim ministrom vanjskih poslova, Sergejom Lavrovim kako bi razgovarali o bilateralnim, multilateralnim i međunarodnim pitanjima, kao i sa potpredsjednikom vlade i ministrom industrije i trgovine Rusije, Denisom Manturovim.

Prema objavljenom planu, indijski ministar vanjskih poslova posjetit će Moskvu i Sankt Peterburg.

Lideri dvije zemlje su posljednji put održali samit u New Delhiju u decembru 2021, ali, nakon pokretanja invazije Moskve na Ukrajinu, posjete inostranstvu ruskog predsjednika Vladimira Putina su ograničene, navodi TASS.

Izvor: Agencije