SAD ‘zabrinut’ izvještajem o iranskom povećanju proizvodnje obogaćenog uranija

Iranske vlasti su preokrenule politiku iz posljednjih nekoliko mjeseci i nastavile s obogaćivanjem uranija na nivo od 60 posto, saopćila je IAEA.

Bijela kuća je izrazila zabrinutost zbog 'iranske nuklearne eskalacije' (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su “veoma zabrinute” izvještajem Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom povećanju proizvodnje visoko obogaćenog uranija, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

“Iranska nuklearna eskalacija je još više zabrinjavajuća u trenutku kada organizacije koje podržava Iran nastavljaju sa svojim opasnim i destabilizujućim aktivnostima u regionu, uključujući nedavni smrtonosni napad dronom i druge pokušaje napada u Iraku i Siriji i napade Husa na komercijalne brodove u Crvenom moru”, saopćila je Bijela kuća, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Tajni pregovori’

IAEA je saopćila da su iranske vlasti preokrenule politiku iz posljednjih nekoliko mjeseci i nastavile s obogaćivanjem uranija na nivo od 60 posto, odnosno blizu stepena koji se smatra oružjem.

Iran, koji negira da radi na stvaranju nuklearnog oružja, već posjeduje dovoljno količina uranija obogaćenog do 60 posto, da će, ukoliko se nastavi sa ovakvim tempom obogaćivanja, uskoro moći da napravi tri atomske bombe, ocjenjuje britanska agencija.

Mnoge diplomate vjeruju da je usporavanje, koje je počelo u junu, bilo rezultat tajnih pregovora između SAD-a i Irana koji su doveli do oslobađanja američkih državljana iz Irana ranije ove godine, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije