Iran odbacio kritike Zapada da je povećao obogaćivanje uranija

Obogaćivanje uranija u iranskim centrima uvijek je bilo i bit će u skladu sa civilnim potrebama zemlje, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukoliko Iran nastavi trenutnim tempom, uskoro će moći napraviti tri atomske bombe, smatraju na Zapadu (Reuters)

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u petak kritike Francuske, Njemačke, Velike Britanije i SAD-a da je Iran povećao obogaćivanje uranija, navodeći da je iranski nuklearni program namijenjen samo za civilne svrhe.

“Obogaćivanje uranija na nivou od 60 posto u iranskim centrima za obogaćivanje uvijek je bilo i bit će u skladu sa civilnim potrebama zemlje i potpuno je pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani državnim medijima, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Iran je u srijedu odbacio izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se navodi da je Teheran povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranija, javili su iranski mediji.

Iranski šef za atomsku energiju Mohammad Eslami rekao je da Iran nije uradio ništa novo i da nastavlja iste aktivnosti prema pravilima.

Preokretanje politike

U izvještaju IAEA, u koji je Reuters imao uvid u utorak, navodi se da je Iran “povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranija, poništavajući prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023. godine”.

Iranske vlasti preokrenule su politiku iz posljednjih nekoliko mjeseci i nastavile su da obogaćuju uranij na nivoe od 60 posto, odnosno blizu stepena koje se smatra oružjem, saopštila je IAEA.

Iran već posjeduje dovoljno količina uranija obogaćenog do 60 posto. Ukoliko nastavi takav tempo obogaćivanja, uskoro će moći napraviti tri atomske bombe, piše Reuters.

Prema IAEA, gotovo 42 kilograma uranija obogaćenog do 60 posto dovoljna je količina da se započne pravljenje nuklearne bombe.

Izvor: Agencije