Saradnica Navaljnog u Rusiji osuđena na devet godina zatvora

Aleksej Navaljni, najistaknutiji suparnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, služi 19-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za ekstremizam.

Fadejeva koja je bila na čelu lokalnog ogranka Navalnijeve organizacije u sibirskom gradu Tomsku, osuđena je po optužbama za organiziranje ekstremističke grupe (AFP)

Saradnica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Ksenija Fadejeva osuđena je u petak na devet godina zatvora.

Fadejeva koja je bila na čelu lokalnog ogranka Navalnijeve organizacije u sibirskom gradu Tomsku, osuđena je po optužbama za organiziranje ekstremističke grupe, prenosi Beta.

Prekid saradnje

Njeni advokati rekli su da će uložiti žalbu na presudu, tvrdeći da je prekinula saradnju sa Navalnijevom organizacijom prije nego što su je ruske  vlasti označile kao ekstremističku 2021. godine.

Glasnogovornica Navaljnog, Kira Jarmiš napisala je na platformi X, nekadašnji Twitter, da je Fadejeva “poštena i hrabra” i da će oni koji su izmislili krivični postupak protiv nje na kraju biti kažnjeni.

Navaljni, najistaknutiji suparnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, služi 19-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za ekstremizam.

Izvor: Agencije