Specijalni tužioci preuzimaju slučajeve seksualnih napada u vojsci SAD

Američki ministar odbrane Lloyd Austin je rekao da je riječ o ‘najvažnijoj reformi vojnog pravosudnog sistema’ od usvajanja federalnog zakona o vojnom pravosuđu 1950. godine.

Usvajanje novog zakona podstaknuto je stalnim porastom slučajeva seksualnih napada i maltretiranja u američkoj vojsci (Reuters - Ilustracija)

Američka vojska je otvorila novo poglavlje u istrazi i krivičnom gonjenju slučajeva seksualnih napada i drugih velikih krivičnih djela, nakon što je za te odluke zadužila nezavisne pravnike, umjesto komandanata kao što je to do sada bio slučaj.

Promjena, kojoj su se dugo odupirali lideri u Pentagonu, rezultat je višegodišnjeg pritiska nezadovoljnih članova Kongresa, koji su vjerovali da komandanti često ne istražuju dovoljno ozbiljno tužbe žrtava ili da pokušavaju da štite navodne prestupnike, javlja Glas Amerike.

Seksualni napadi i maltretiranja

Usvajanje novog zakona podstaknuto je stalnim porastom slučajeva seksualnih napada i maltretiranja u američkoj vojsci.

Novi specijalni tužioci imat će ovlaštenje da donose odluke o brojnim velikim krivičnim djelima, uključujući ubistvo, silovanje i nekoliko drugih prestupa povezanih sa seksualnim napadom, kao što su otmica, porodično nasilje, posjedovanje ili snimanje fotografija o zlostavljanju djece, proganjanje i osveta.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin je ocijenio da je riječ o “najvažnijoj reformi vojnog pravosudnog sistema” od usvajanja federalnog zakona o vojnom pravosuđu 1950. godine, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije