Njemački turista ubijen nožem u blizini Eiffelovog tornja u Parizu

Francuski državljanin uhapšen je u vezi s ubodom nožem u kojem je jedna osoba ubijena, a dvije su ranjene.

Francuska policija dežura pokraj Eiffelovog tornja (Thomas Coe/AFP)

Njemački turista je ubijen, a još dvije osobe su ranjene u napadu nožem u blizini Eiffelovog tornja u centru Pariza, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova.

“Muškarac je napao par koji su bili strani turisti. Njemački turista koji je rođen na Filipinima umro je od uboda”, rekao je Gerald Darmanin u nedjelju, dodajući da će “sada morati odgovarati za svoje postupke pred pravdom” za napad koji se dogodio u subotu oko 19 sati.

Napadač je bio poznat vlastima i bio je na liječenju od mentalne bolesti, rekao je Darmanin.

Ured pariškog tužitelja saopćio je da je napadač, 26-godišnji francuski državljanin, uhapšen i da je pokrenuta istraga.

Ured “antiterorističkog” tužitelja rekao je da još nije zadužen za istragu.

Darmanin je rekao da je muškarac već osuđen 2016. na četiri godine zatvora zbog planiranja još jednog napada koji nije uspio izvesti.

‘Nikada’ ne popuštaj ‘terorizmu’

“Šaljem najdublje izraze saučešća porodici i voljenima njemačkog državljanina koji je večeras poginuo tokom terorističkog napada”, objavio je predsjednik Emmanuel Macron na društvenim mrežama.

Premijerka Elisabeth Borne izjavila je na X-u da njena zemlja “neće odustati pred terorizmom…nikada”.

Incident se dogodio manje od osam mjeseci prije Olimpijskih igara u Parizu, što je izazvalo zabrinutost oko sigurnosnih mjera za nadolazeći globalni sportski događaj.

Grad se priprema za ceremoniju otvaranja na rijeci Seini, za koju se očekuje da će privući do 600.000 gledatelja.

Francuska je pod pojačanom uzbunom zbog mogućih napada od oktobra, kada je učitelja u sjevernom gradu Arrasu smrtno izbo nožem bivši učenik porijeklom iz regije Ingušetije u ruskom Kavkazu.

Taj kobni napad dogodio se tri godine nakon što je još jedan učitelj ubijen izvan Pariza, kojem je jedan Čečen odrubio glavu, a kojeg je kasnije ubila policija.

Izvor: Al Jazeera i agencije