Katar poziva na međunarodnu istragu ‘izraelskih zločina’ u Gazi

Katarski premijer kaže da će zemlja nastaviti svoje napore da omogući još jedno primirje i postizanje trajnog prekida vatre u opkoljenoj enklavi.

Ruševine u Gazi nakon izraelskih napada
Izrael je od petka pojačao svoje napade na Gazu (Al Jazeera)

Katarski premijer rekao je da njegova zemlja poziva na “neposrednu, sveobuhvatnu i nepristrasnu međunarodnu istragu” o onome što je nazvao izraelskim zločinima u Gazi.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani takođe je rekao za Al Jazeeru da će Katar nastaviti svoje napore da omogući još jedno primirje i postizanje trajnog prekida vatre u opkoljenoj enklavi.

Jednosedmično primirje između Izraela i Hamasa – u kojem je posredovao Katar uz podršku Egipta i Sjedinjenih Američkih Država – dovelo je do oslobađanja 80 izraelskih talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Primirje je okončano u petak, a obe strane su se međusobno optužuju za kršenje uslova sporazuma.

Šanse za novim primirjem u Gazi činile su se mračnim u subotu nakon što je Izrael povukao pregovarače Mossada iz Katara, dok je zamjenik čelnika Hamasa rekao za Al Jazeeru da neće voditi dalje razgovore o zamjeni izraelskih talaca za zatočene Palestince.

Izrael je od petka pojačao svoje napade na Gazu, a zvaničnik vladinih medija rekao je za Al Jazeeru da je 700 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima u posljednja 24 sata.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze, 15.523 Palestinca su umrla u enklavi od početka rata 7. oktobra – više od 70 posto njih su žene i djeca.

ICC će pojačati istrage o ratnim zločinima

U međuvremenu, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC), Karim Khan, pozvao je Izrael i Hamas da se pridržavaju međunarodnog prava, poručivši da će njegova kancelarija pojačati istrage o potencijalnim ratnim zločinima.

“Svi akteri moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo. Ako to ne učinite, nemojte se žaliti kada moja kancelarija bude primorana na djelovanje”, rekao je Khan u nedjelju završavajući svoju četverodnevnu posjetu Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali.

Khan je naglasio da njegova posjeta “nije istražne prirode”, ali je rekao da je mogao razgovarati sa žrtvama na obje strane sukoba.

„Kredibilne optužbe o zločinima tokom aktuelnog sukoba treba da budu predmet pravovremenog, nezavisnog ispitivanja i istrage“, rekao je.

Osnovan 2002. godine, ICC je jedini nezavisni sud na svijetu koji je osnovan da istražuje najteža krivična djela uključujući genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. On je 2021. godine otvorio istragu protiv Izraela, kao i Hamasa i drugih naoružanih palestinskih grupa za moguće ratne zločine na palestinskim teritorijama.

Khan je također pozvao da se humanitarna pomoć odmah pusti u Gazu, dodajući da Hamas ne smije zloupotrijebiti takvu pomoć.

“Što se tiče humanitarnog pristupa, zakon ne dopušta sumnju”, rekao je. “Civili moraju imati pristup osnovnoj hrani, vodi i očajnički potrebnim medicinskim potrepštinama, bez daljnjeg odgađanja, tempom i u velikom obimu.”

Prethodno je rekao da bi blokiranje dostave pomoći Gazi također moglo predstavljati ratni zločin pod jurisdikcijom ICC-a.

Izrael, koji nije član ICC-a, prethodno je odbacio nadležnost suda i formalno se s njim ne bavi.

Izvor: Al Jazeera